Ceny mléka už by klesat neměly, odbyt se lepší, hlásí mlékárenský svaz

ČTK ČTK
7. 9. 2016 15:32
Výkupní ceny mléka se snižovaly 26 měsíců až do letošního července. "Situace se začíná konsolidovat," říká teď předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Výroba mlékáren stoupá, například u jogurtů je proti loňsku jejich produkce vyšší o desetinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Přibyslav – Výkupní ceny mléka by už v Česku klesat neměly, protože se pomalu začíná zlepšovat odbyt mléčných výrobků ve světě. Uvedl to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní konferenci k sobotnímu Mlékárenskému dnu v Přibyslavi.

Ceny mléka se snižovaly 26 měsíců až do letošního července. V srpnu průměrná farmářská cena mléka stoupla o desetník a pozvolný nárůst by podle odhadu svazu měl pokračovat.

"Situace se začíná konsolidovat," uvedl Kopáček. V červenci dostávali čeští producenti za litr mléka zaplaceno v průměru 6,10 koruny, podle údajů od zemědělců to je zhruba o dvě koruny méně, než by potřebovali na pokrytí svých nákladů.

S výkyvy se musely vyrovnávat i mlékárny. "Z levného mléka se požadují levné výrobky," řekl Miloš Kvasnička, jednatel Mlékárny Polná.

"Nemůžeme čekat, že by byl nárůst nějaký skokový. Návrat k normálu očekávám v horizontu několika měsíců," uvedl předseda svazu k dalšímu vývoji cen mléka.

Mléčné výrobky podle něj začínají ve světě zase odebírat nejvýznamnější dovozci, mezi nimi asijské země a především Čína. Na čínský trh se dostávají i české mlékárny, kupříkladu Madeta a Mlékárna Hlinsko.

Podle agrárního analytika Petra Havla sice spotřeba mléka světově vzhledem k růstu populace bude stoupat, ale při jejím pokrývání budou evropské mlékárny nejspíš vytlačovány asijskými a jinými zeměmi s levnější produkcí mléka.

"Největší výzvou pro naše mlékárenství je víc než expanze na zahraniční trhy udržet vlastní trh," řekl analytik. To podle něj znamená jediné: přesvědčit spotřebitele, že má smysl kupovat tuzemské výrobky.

Na problémy s rostoucím dovozem upozorňuje i mlékárenský svaz. Spotřeba mléčných výrobků se v Česku zlepšuje. Minulý rok jich podle údajů svazu každý obyvatel v průměru snědl 242,3 kilogramu, zatímco o rok dříve to bylo 236,4 kilogramu.

"Ale na této pěkné spotřebě se dovozové výrobky podílejí téměř 43 procenty. To je příliš mnoho," řekl Kopáček. Nedovážejí se jen speciality, ale i mléko, jogurty, sýry, či máslo, nejčastěji z Německa a Polska.

České mlékárenství na tom přesto podle Kopáčka není špatně. Výroba mlékáren stoupá, kupříkladu u jogurtů je proti loňsku jejich produkce vyšší o desetinu. "Snad jediná komodita, kde jsme v propadu proti loňskému roku, je máslo," uvedl předseda svazu. Mlékárenského dne v Přibyslavi se 10. září zúčastní 22 firem, kromě velkých mlékáren i drobní výrobci z farem.

 

Právě se děje

Další zprávy