Průzkum sledoval české sny o bydlení. Mladí vyžadují terasu, touhou všech je zahrádka

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
9. 8. 2021 6:13
Mladí Češi chtějí bydlet v centru města, aby to měli blízko za zábavou, naopak z lidí starších padesáti let po takové lokaci touží jen dvanáct procent. I to ukázal průzkum Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS), který zjišťoval, jak se liší představa o ideálním bydlení u Čechů ve věku 18 až 30 let a 50 až 65 let. Obě generace spojuje například touha mít aspoň kousek zahrádky.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Z průzkumu mezi mladou a starší generací Čechů vyplynulo, že rozdílný názor na ideální bydlení je patrný zejména ve velikosti obytné plochy. U lidí ve věku 18 až 30 let platí, že čím prostornější byt, tím lepší. Více než třetina z nich sní o bytu, který bude mít rozlohu 70 až 100 metrů čtverečních. Další třetina touží po bytu s více než 100 metry čtverečními. Naopak polovina lidí ve věku nad 50 let se spokojí s bydlením o ploše 50 až 70 metrů čtverečních. 

"Rozdílnost v pohledu generací na bydlení vychází také z toho, že mladá generace hledá bydlení, kde založí rodinu a vychová děti, a očekává tedy nárůst počtu členů domácnosti. Naopak starší generace řeší bydlení po odchodu dětí ze společného domova," komentoval výsledky průzkumu tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Mezigenerační pohled je rozdílný i na umístění ideálního bydlení. Pro třetinu mladých je to centrum města, aby to měli blízko za zábavou, jako například za posezením s přáteli. U osob nad 50 let si takovou lokaci přeje jen 12 procent lidí, atraktivnější je pro ně představa života na chatě či chalupě, pro kterou se v průzkumu vyslovila necelá pětina. 

U starší generace získává na významu také to, zda je bydlení bezbariérové či je případně k dispozici nějaká forma pečovatelské péče. Pro mladé je naopak ideálem bydlení s terasou (třetina dotázaných) a bazénem (pětina dotázaných).

"Představa celoživotního bydlení je dnes spíš iluzorní - s tím, jak se mění naše životní priority i životní styl, měníme, upravujeme a rekonstruujeme bydlení. V každé životní fázi proto člověk přemýšlí o tom, jak změní bydlení, aby mu vyhovovalo, a samozřejmě jak bude tuto změnu financovat," doplnil Šedivý. 

Jedno ale Čechy napříč generacemi přece jen spojuje. Ideální bydlení je pro ně to, kde se nachází aspoň kousek zahrady. Po zahrádce touží 35 procent mladých Čechů a 45 procent ve věku 50+. Obě věkové skupiny také preferují rodinný dům před bytem. U mladé generace po něm nejvíce touží 66 procent dotazovaných, u druhé kategorie to je 43,4 procenta.

AČSS v průzkumu také zjistila, že tři čtvrtiny Čechů ve věku nad 50 let bydlí ve vlastním bytě či domě. "Vlastní bydlení u nás patří k nejčastější formě 'důchodového' zajištění. Je za tím pragmatická úvaha - pokud nemusíte z penze platit nájem, protože bydlíte ve vlastním, výrazně to ulehčí vašim výdajům v pozdním věku," sdělil Šedivý.

Jak ale dlouhodobě vyplývá z dat realitních společností, pořídit si vlastní nemovitost je kvůli jejich rostoucím cenám pro Čechy stále těžší. Například nedávná studie poradenské společnosti Deloitte ukázala, že nový byt v tuzemsku vyjde na 12,2 průměrného hrubého ročního platu, o rok dříve to bylo 11,4 platu. 

Video: Touha bydlet ve vlastním je dědictví komunismu. Zdražování je alarmující, říká Niedermayer

Růst inflace mě znepokojuje míň než růst cen nemovitostí. To, že se ceny bytů odtrhly od příjmů lidí, není dobré, míní europoslanec a ekonom. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy