Babiš je proti prolomení těžebních limitů, energii vyvážíme

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 29. 1. 2015 12:44
Ministr průmyslu Jan Mládek podporuje variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s posunutím na dole ČSA, a tedy zbouráním části Horního Jiřetína.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoliv prolomení těžebních limitů. Podle něj to není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží.

"Nevidím důvod něco prolamovat. Pokud nám nikdo nevysvětlí, proč se naše uhlí mění na elektřinu, která se vyváží do Německa, tak my jako hnutí s tím budeme mít problém a nebudeme s tím souhlasit," uvedl.

Podle něj není nutné povolit těžbu ani v dole Bílina, který patří státnímu podniku ČEZ. Podle Babiše zatím ČEZ tyto zásoby nepotřebuje. Za dnešní demonstrací horníků, kteří chtějí prolomení s úplným zbouráním Horního Jiřetína, vidí Babiš tlaky soukromých společností na zaměstnance.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes oznámil, že bude při jednání vlády o těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády (ČSA). Tato varianta předpokládá zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně.

Před ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze dnes zhruba hodinu demonstrovalo podle odhadu policie 600 až 700 horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Byli to zejména pracovníci společnosti Severní energetická, které patří důl ČSA.

Mládek chce zbourat i část Jiřetína

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes ráno v Radiožurnálu ještě před zveřejněním stanoviska ministra Mládka řekl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat bourání domů.

Proti takovému prolomení, které by znamenalo bourání domů v Horním Jiřetíně, jsou i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Místopředseda ODS Martin Novotný variantu s bouráním v Horním Jiřetíně nezavrhuje, záležet ale podle něj bude na podmínkách, které stát nabídne dotčeným lidem.

"Bourání Jiřetína bez souhlasu majitelů nemovitostí nepovažuji za reálné. S Bílinou asi nebude problém. Je ale třeba říci, na co a kam půjde uhlí. Jestli na elektřinu, kterou při nízkých cenách vyvážíme, do tepláren a podobně," uvedl Bělobrádek.

Opoziční TOP 09 nesouhlasí s jakýmkoli prolamováním limitů, které by znamenalo bourání domů v Horním Jiřetíně. "Teoreticky si umíme představit diskusi o obnovení těžby na dole Bílina. Tam by to ale záleželo na podmínkách, za kterých by to bylo povoleno," řekl ČTK Kalousek. Podle něho by tato varianta ale nejspíš nebyla pro těžaře zajímavá. "Ale cokoliv se týká bourání Horního Jiřetína, prolamování limitů v dole ČSA, tam jsme zásadně proti," dodal.

"Premiér Sobotka by měl ministra Mládka okamžitě odvolat," reagovala v tiskovém prohlášení na návrh ministra průmyslu Drápalová. Prolomení limitů je podle ní alarmující výhrou soukromých společností nad zájmem občanů a obyvatel. "Ministr Mládek se tak stal největším lobbistou těžařů v Česku," doplnila předsedkyně neparlamentních zelených. Hnutí Greenpeace chystá do konce března, kdy by o limitech měla vláda rozhodnout, protestní akce.

Opoziční ODS je naopak připravena o prolomení limitů diskutovat a případně je i podpořit. "Bude nás ale velmi zajímat, jaké podmínky by stát v tomto případě nabídl majitelům těch nemovitostí v tom místě. Vzhledem k tomu, o jak strategickou debatu jde, o jaký obrovský balík peněz, tak předpokládáme, že podmínky by měly být skutečně exkluzivní," řekl ČTK Novotný.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je nutný kompromis mezi nabídkou míst pro horníky a zájmy dotčených obcí. Rozhodovat bude sociální hledisko a komplexnější perspektiva pro region, soudí Dolejš.

Demonstraci horníků podpořila firma

Horníci při dnešní demonstraci před ministerstvem průmyslu pískali a drželi transparenty s nápisy "Uhlí zaměstnává a hřeje, a co ty, vládo", "Zelená pověra domov nezahřeje", "Uhlí hřeje milion domácností" nebo "Mládek, vrah horníků".

Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel na demonstraci řekl, že Mládkem prosazovaná varianta je nejhorší možná, protože horníkům nepomůže a zároveň se proti ní staví také obyvatelé a ekologické organizace. Naznačil, že budou následovat další demonstrace, nechtěl ale předjímat kdy a kde.

Ministerstvo zpracovalo celkem čtyři možnosti, jak s limity naložit. Mládek se vyslovil pro variantu, která vedle prolomení limitů těžby na dole Československé armády (ČSA) počítá s posunem limitů na dole Bílina, které by ale neohrozilo žádná lidská sídla. Kromě této možnosti je ve hře ještě úplné zachování, nebo naopak úplné prolomení limitů a také varianta, která by limity prolomila jen na dole Bílina.

Demonstrující horníci podporovali variantu s úplným prolomením limitů. Mládek mezi ně nepřišel, protože je na pracovní cestě v Indii a Nepálu. Nesouhlasně horníci pískali na mluvčího ministerstva, který před nimi zopakoval, že z navrhovaných variant vybere vláda.

Podle Mladé fronty Dnes odborářům autobusy, jídlo a pití na cestu společně s odbory zaplatila společnost Severní energetická, která také účast na demonstraci započítá jako odpracovanou směnu. Některé deníky dnes otiskly celostránkové inzeráty, kterými Severní energetická demonstraci prezentuje jako boj za zachování spolehlivého zdroje energie a levného tepla a práce pro horníky.

O úpravě limitů má v pondělí 2. února jednat tripartita. Na jednání vlády má Mládek materiál v rámci nové surovinové politiky předložit do konce března. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991.

 

Právě se děje

Další zprávy