Mládek: CzechInvest a CzechTrade se slučovat nebudou

ČTK ČTK
7. 1. 2014 14:25
Sjednocení činností obou státních organizací naplánoval bývalý ministr Martin Kuba
Jan Mládek.
Jan Mládek. | Foto: ČSSD

Praha - Státní agentury CzechInvest a CzechTrade se slučovat nebudou. CzechInvest by se měl vrátit ke svému původnímu poslání, tedy získávání zahraničních investic. V rozhovoru pro ČTK to řekl kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Sjednocení činností obou státních organizací naplánovalo ministerstvo za bývalého šéfa Martina Kuby (ODS).

"V případě CzechInvestu bych chtěl obnovit jeho fungování v původním slova smyslu, to znamená, že by měl mít těch osm zastoupení ve světě, kde by získával investice," uvedl Mládek.

Exministr Kuba loni v březnu uvedl, že CzechTrade a CzechInvest se sloučí v jeden subjekt k loňskému 31. prosinci, zdůvodnil to mimo jiné úsporami. Značka CzechTrade měla být zachována a integrována pod CzechInvest jako divize. CzechTrade pomáhá tuzemským firmám s hledáním obchodních partnerů.

Sloučení obou agentur mělo být jedním z hlavních úkolů nového generálního ředitele agentury CzechInvest. Tím Kuba loni v srpnu jmenoval Mariana Piechu, který působil jako ředitel odboru inovačního podnikání a investic na MPO.

Nynější ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala Kubův plán pozastavil s tím, že o případném sloučení rozhodne až nový ministr.

Mládek ČTK dále řekl, že mezi jeho hlavní cíle v podpoře exportu na letošní rok patří, kromě obnovení fungování CzechInvestu, zlepšení fungování ekonomické diplomacie. Ta se má zaměřit více na země jako jsou Čína a Turecko.

Před zvyšováním počtu zahraničních obchodních zastoupení ČR dává Mládek přednost zefektivnění jejich činnosti. "Stát by se měl při podpoře exportu více angažovat v zemích mimo OECD, kde jsou možná i režimy, které ne zcela uznávají koncept lidským práv, ale my potřebujeme vyvážet všude," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy