Vydavatelství Mladá fronta hrozí zastavení provozu, aukci soud opět nepovolil

ČTK ČTK
18. 11. 2020 17:12
Vydavatelství Mladá fronta, které je v insolvenci, hrozí zastavení provozu, řekla insolvenční správkyně Petra Hýsková, která navrhovala prodej vydavatelství v elektronické aukci. Z insolvenčního rejstříku ale vyplývá, že krajský soud neudělí výjimku nutnou k tomu, aby se aukce uskutečnila. Soud ani v nejbližší době nesvolá kvůli epidemické situaci schůzi věřitelů.
Vydavatelství Mladá Fronta
Vydavatelství Mladá Fronta | Foto: ČTK

Krajský soud v Českých Budějovicích vyhlásil 9. listopadu konkurz na vydavatelství. V insolvenčním řízení se s pohledávkami přihlásilo přes 400 věřitelů, kteří žádají asi 400 milionů korun. Hýsková pak navrhla prodej Mladé fronty v elektronické aukci s vyvolávací cenou 25,5 milionu korun. Aukce měla být 24. listopadu. Potřebovala ale souhlas věřitelského výboru a výjimku od soudu.

"Insolvenční soud konstatuje, že takovou výjimku nepovolí," uvedl v odůvodnění soudce Miloš Vondráček. Podle něj se konkurz, tedy prodej vydavatelství, nemůže odehrát předtím, než nabude právní moci usnesení o tom, že je konkurz prohlášený. "To platí tím spíše v nynější situaci, kdy zejména není postavena najisto pozice insolvenční správkyně," uvedl dále soudce. Soud ještě pravomocně nerozhodl o námitce, že je správkyně podjatá. Kvůli vysokému počtu účastníků řízení svolá soudce schůzi věřitelů, až to umožní epidemická situace.

Souhlas k aukci nedala ani firma Czech Property Investments (CPI), jíž Mladá fronta dluží.

"Za těchto okolností elektronická aukce určitě nebude možná. Předpokládá to celkovou shodu všech účastníků. Směřuje to k zastavení závodu, jiný konstruktivní prostor tam nevidím. Udělali jsme maximum, ale vůle věřitelů je vyšší karta," řekla Hýsková.

Ztráty vydavatelství rostou měsíčně o miliony Kč. Autoři knih vypovídají licenční smlouvy a z vydavatelství odcházejí zaměstnanci. Provoz vydavatelství je ztrátový.

Do vydavatelství patří mimo jiné týdeník Euro. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 250 nových titulů. Mladá fronta vydává i auto-moto a hobby magazíny, zdravotnické časopisy nebo periodika pro děti. Majitelem je podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v ČR je obviněn v kauze daňových podvodů.

 

Právě se děje

Další zprávy