Krachující Mladé frontě nabídl úvěr Vítek i zbrojař Strnad. Vydavatelství pomoc zváží

ČTK ČTK
20. 2. 2020 12:59
Vydavatelství Mladá fronta, které je od poloviny února v úpadku, obdrželo dvě nabídky na úvěrové financování. Úvěrovat jej chtějí skupiny CPI Property Group a Czechoslovak Group (CSG).
Vydavatelství Mladá fronta
Vydavatelství Mladá fronta | Foto: ČTK

Výzvu k podání nabídek úvěrového financování Mladá fronta zveřejnila v úterý 18. února. Termín pro podání nabídek uplynul ve středu o půlnoci. Detaily podaných nabídek společnost nekomentovala.

"Skutečnost, že se nám ve lhůtě 24 hodin podařilo získat dvě nabídky na relativně vysoký úvěr, svědčí o tom, že trh sdílí naši důvěru ve zdraví a životaschopnost firmy. O nabídkách teď budeme intenzivně jednat. Naší jednoznačnou prioritou je zachování chodu společnosti," uvedl generální ředitel Jan Mašek v tiskové zpravě.

Realitní skupinu CPI Property Group většinově vlastní miliardář Radovan Vítek. Skupinu Czechoslovak Group ovládá miliardář Michal Strnad. Firmu CSG v minulosti označili zástupci Mladé fronty i její majitel František Savov za původce insolvenčních návrhů, které byly na společnost podané.

Společnost Mladá fronta se dostala pod tlak poté, co jí úvěrující banka v důsledku insolvenčního řízení zesplatnila provozní úvěr. Představenstvo společnosti poté požádalo o ochranu před věřiteli a management zahájil proces krizového řízení, jehož cílem je dosáhnout reorganizace při zachování provozu společnosti a pracovních míst. Kromě zajištění provozního financování prostřednictvím úvěru vedení společnosti pokračuje v jednáních s potenciálními investory.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení podala v listopadu 2019 pražská společnost Bazcom. Mladá fronta ho považuje za šikanózní. Vydavatelství se podle Maška stalo obětí obchodní války podnikatelských skupin. Bazcom později svůj návrh vzal zpět, objevil se ale nový, podaný firmou Bizpoint. S pohledávkami se v něm zatím přihlásily společnosti Bizpoint a Bohemia Silver, v součtu po Mladé frontě požadují téměř 16 milionů korun.

Mladá fronta vydává ekonomický týdeník Euro a další časopisy. Divize Online provozuje ekonomický web Finance.cz a dalších 12 specializovaných on-line titulů. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů.

Video: Mrtvé kočky a vydírání. Jdou mi po majetku, ukradli mi 12 firem, tvrdí stíhaný Savov

Chtěl bych se vrátit do Česka, neměl bych ale zaručený spravedlivý proces, strávil bych několik let ve vazbě, říká podnikatel František Savov. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy