Místo exekuce osobní bankrot. Novinka chce zkrotit trh

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 9. 10. 2013 21:38
Za projektem Jdi-dál.cz je firma, která současně funguje jako vymahač.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Nový projekt na webu Jdi-dál.cz chce s nejlepší možnou péčí dovést lidi, kteří nezvládají své dluhy, k osobnímu bankrotu. Jinak řečeno, chce je odklonit od exekuce. A nepopírá, že na tom v nejlepším případě chce i vydělat.

V jádru celého projektu stojí insolvenční správce Michal Edl, jehož lidé se budou snažit podstatně zvýšit procento úspěšných návrhů na oddlužení. Nyní soudy zamítají zhruba 40 procent žádostí.

„Mé zapojení do tohoto projektu by mohlo napomoci zlepšit informovanost fyzických osob, které se nacházejí na hranici osobního bankrotu, a zkvalitnit návrhy na oddlužení. Tím můžeme pomoci zajistit dlužníkovi schválení oddlužení soudem a naplnit smysl oddlužení," říká Edl, který byl nedávno například jmenován insolvenčním správcem krachující Farmy Bolka Polívky.

Dalšími tvářemi - oficiálně garanty - projektu jsou Patrik Nacher, provozovatel serveru BankovníPoplatky.com, a Petr Němec, právník a mediátor proslulý hlavně bojem za vrácení sporného bankovního poplatku za vedení úvěrového účtu. Oba tak navazují na spolupráci pro iniciativu Poplatkyzpět.cz.

Čtvrtou tváří projektu je pak poslanec a lídr současné kandidátky ODS v Královehradeckém kraji Pavel Staněk, který byl mimo jiné členem Legislativní rady vlády. Odmítá však, že by si účastí na projektu dělal volební kampaň.

„Svou účast beru jako osobní výzvu k pomoci osobám postiženým finančními problémy. Mohu zde zúročit nejen svou dosavadní praxi legislativce, ale reálně se zapojit do procesu oddlužení, a tedy legálního očištění od finanční zátěže jednotlivců i celých rodin," vysvětluje Staněk. A dodává, že projekt se začal rodit už před osmi měsíci, kdy ještě o předčasných volbách v říjnu nikdo nic netušil.

Firma z daňového ráje umí i vymáhat

Provozovatelem projektu je společnost Omega Solutions, jejímž jediným akcionářem je kyperská společnost Grozlore Holdings Limited. Omega Solutions mimochodem provozuje i službu Nekalé-praktiky.cz, která jako určitý konkurent projektu PoplatkyZpět.cz rovněž nabízela klientům bank, že jim pomůže vymoci poplatky za vedení či správu úvěrového účtu.

Omega Solutions zároveň působí i na druhé straně byznysu s dluhy, když na webu Stop-neplatičům.cz nabízí i služby vymáhací společnosti.

Projekt Jdi-dál.cz vstupuje na poměrně „divoký" trh. V tuzemsku působí jednak neziskové organizace, které služby osobního bankrotu poskytují sice zdarma, ale mají minimální kapacity. Vedle toho v oboru působí právní kanceláře. Ale kromě nich existuje i početná skupina společností, které v lepším případě poskytují lidem v nouzi za vybrané peníze bídné právní služby, v horším případě je regulérně okrádají a místo do osobního bankrotu ještě zrychlí jejich pád do exekuce.

Právě díky tomu, že kontakt s klienty služby na webu Jdi-dál.cz budou obsluhovat zkušení lidé z kanceláře Michala Edla, chce projekt garantovat maximální dostupnou kvalitu. „Pokud nám lidé dodají vše, co po nich budeme chtít, a nebudou před námi nic skrývat, není důvod, aby jejich žádosti o oddlužení soudy zamítaly," říká Edl.

Cena za využití služby je 11 tisíc korun, což Edl sám označuje jako cenový střed toho, jaké jsou podmínky na trhu „oddlužovacích" společností. „Naším cílem je nabízet kvalitní služby za rozumnou cenu," dodává Edl. Insolvenční správce zároveň od dlužníka v oddlužení v průběhu splácení inkasuje 900 korun za každou měsíční splátku (poplatek daný zákonem), kterou musí rozdělovat na jednotlivé věřitele.

 

Právě se děje

Další zprávy