Místo ČEZu Křetínský a Sparta. Blesk Energie láká na bonus

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
11. 11. 2014 15:30
Vydavatelství Czech News Center začíná nabízet i dodávky elektřiny a plynu pro domácnosti.
Foto: Reuters

Praha – S téměř ročním zpožděním oproti původnímu plánu spustilo vydavatelství Czech News Center – bývalý Ringier – službu Blesk Energie. Po nejčtenějším bulvárním deníku pojmenovalo projekt nabízející dodávky elektřiny a plynu pro domácnosti.

Před rokem počítalo vydavatelství s dodávkami energie od ČEZu. Poté, co se novými majiteli vydavatelství stali podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, byl projekt odložen. A jak už tehdy upozornil online deník Aktuálně.cz, dodavatelem energií se podle očekávání stala společnost EP Energy Trading ze skupiny EPH, v níž mají podíl právě Křetínský s Tkáčem.

Blesk Energie neslibuje lidem nižší měsíční zálohy, než platí dosud u svého dodavatele. Nalákat je chce na jednorázový bonus, který jim vyplatí hned do měsíce od zahájení dodávek. Průměrná výše bonusu se podle odhadů EP Energy Trading může pohybovat okolo 15 tisíc korun.

Oproti dalším alternativním dodavatelům sází Blesk Energie samozřejmě hlavně na mediální podporu. Vedle Blesku patří do vydavatelství například deník Sport nebo časopis Reflex. Podomní prodej využívat nechce.

Už před dvěma lety odstartoval virtuální telefonní operátor Blesk mobil. Letos v září pak firma představila předplacenou platební kartu Blesk peněženka – tu si podle šéfky vydavatelství Libuše Šmuclerové pořizuje několik set lidí denně.

Závazek na dva roky

Domácnosti, které přejdou k Blesk Energii, se zavážou k dvouletému odběru energií. Cena jim zůstane stejná, jako měli u dosavadního dodavatele. Ještě před podpisem smlouvy jim ale bude vypočten bonus rovnající se rozdílu mezi cenou stávajícího dodavatele a ceníkem EP Energy Trading.

„Veškerý benefit dáme zákazníkovi dopředu, do měsíce od zahájení dodávek,“ slibuje Petr Kudela z EP Energy Trading, který má projekt Blesk Energie na starosti.

Jako příklad uvádí rodinu se třemi dětmi žijící v rodinném domě na jižní Moravě se spotřebou 25 MWh za rok. U stávajícího dominantního dodavatele platí 1203 koruny za megawatthodinu. „Férová cena je podle našich výpočtů 967 korun za megawatthodinu. Za dva roky tak zákazník ušetří 11 800 korun,“ vysvětluje Kudela.

Jak vysoký bude rozdíl mezi stávajícím dodavatelem a tarifem Blesk Energie, závisí jednak na spotřebě domácnosti, jednak na tom, od jakého dodavatele nyní energie odebírá, ale také třeba na tom, zdali má zafixovanou cenu na delší časové období. Bonus tak může u někoho činit pouze pár tisíc, u jiných domácností až desítky tisíc.

Místo pokuty „jen“ vrátí bonus

Blesk Energie slibuje, že během dvou let cenu nezvýší. Poté domácnostem znovu vypočte rozdíl mezi ním a původním dodavatelem a opět vyplatí bonus.

„Smlouva je podepsána na dobu neurčitou. V případě, že se zákazník rozhodne odejít, může tak kdykoli učinit bez jakékoliv pokuty,“ říká Kudela. Pokud se však takto rozhodne během trvání stávající smlouvy (tedy dvouletého období), bude muset vrátit vyplacený bonus.

Firma tvrdí, že celková výše bonusu není omezena. „Pokud k nám přejde sto tisíc zákazníků, vyplatíme jim v souhrnu klidně miliardu korun,“ slibuje Kudela. Peníze půjdou ze zisku EP Energy Trading, v dalších fázích pomohou i ostatní firmy ze skupiny EPH.

Během prvního roku by nová služba chtěla získat 50 až 100 tisíc zákazníků. Ve druhé fázi plánuje propojit dodávky energií se stávajícími produkty Blesk Mobil a Blesk peněženka a nabízet je jako balíček.

Vzor z Německa?

Také Jiří Gavor ze společnosti ENA, která se zabývá energetickým poradenstvím, se domnívá, že novinka může u Čechů uspět. „Projekt má větší potenciál než prodej prostřednictvím COOP a srovnatelný potenciál jako prodej energií v pobočkové síti České spořitelny, který ověřuje Erste,“ říká.

Stejnou službu, jako nyní startuje vydavatelství Czech News Center, spustil před lety i německý Ringier pod značkou Bild Energie. Nyní se tam drží mezi pěti největšími alternativními dodavateli.

Energie pro Spartu

S novým produktem se pojí i další aktivity Daniela Křetínského. Vydavatelství Czech News Center se stalo sponzorem pražské Sparty. Fotbalisté tak na svých dresech ponesou logo Blesk Energie. „Obě strany se dohodly, že finanční parametry nebudou zveřejňovat,“ sdělil bez bližších detailů viceprezident fotbalové Sparty Dušan Svoboda.

Společnost EP Energy Trading dodává v současné době elektřinu a zemní plyn více než 31 tisícům zákazníků. Ke konci loňského roku odebíralo energie od tohoto alternativního dodavatele téměř 27 tisíc domácností.

Největší alternativní dodavatel? Bohemia Energy

Změnit dodavatele elektřiny mohou Češi od roku 2006, v případě zemního plynu se trh pro domácnosti liberalizoval o rok později. V současné chvíli zde působí asi 55 alternativních dodavatelů. Zatím nejúspěšnější je Bohemia Energy Entity, která eviduje přes půl milionu odběrných míst. Následuje Centropol Energy s 345 tisíci zákazníky.

Jako alternativnímu dodavateli se daří i největší energetické společnosti ČEZ, a to v oblasti dodávek plynu. V současné době má 341 tisíc zákazníků a drží tak mezi alternativci prvenství v oblasti dodávek této komodity. Úspěšná je také společnost RWE, která pro změnu získala 286 819 odběratelů elektřiny a je tak druhým největším alternativním dodavatelem elektřiny.

K původní spolupráci s Ringierem se zástupci ČEZu nyní nechtějí vyjadřovat. Mluvčí energetické skupiny Ladislav Kříž nekomentoval ani otázku, zda vydavatelství poskytlo ČEZu nějaké kompenzace za již připravený společný projekt, který zrušilo těsně před loňským startem.

Příliš úspěšná zatím není síť družstevních prodejen COOP, která lidem nabízí energie od jara roku 2013. Podle údajů operátora trhu OTE si službu COOP Energy zvolily jen něco přes tři tisíce zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy