Míň chtít, míň mít, pochválili ministři demonstrující děti. Poté vyhlásili boj suchu

Sandro Elčić
23. 3. 2019 8:24
U příležitosti pátečního Světového dne vody představili ministři zemědělství a životního prostředí opatření, která jejich resorty podniknou na lepší hospodaření s vodou v krajině. Na tiskové konferenci vyjádřili také sympatie s nedávnými protesty školáků proti klimatickým změnám.
Foto: Jakub Plíhal

Ačkoliv uplynulá zima byla bohatá na sníh, vodu se po jeho tání nepodařilo v české krajině dost efektivně zadržet. "Sněhu napadlo v přepočtu na vodu několik miliard kubíků. Přesto je část území už teď v předjaří ve stavu silného sucha, pokud jde o stav mělkých podzemních vod," upozornil v pátek ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Suchem jsou podle něj nyní zasaženy především zemědělské oblasti jižní a střední Moravy nebo Polabí.

Problémem je, že tající sníh nebo voda po deštích z krajiny rychle odtéká, místo aby se vsákla do půdy. Ministerstvo zemědělství se na tuto situaci snaží reagovat výstavbou nových a obnovou stávajících vodních nádrží.

Ústavní ochrana vody

"Voda je pro nás absolutní prioritou. Do konce volebního období plánujeme opravit, rekonstruovat či odbahnit 750 rybníků a malých vodních nádrží. Dalších 100 postavíme úplně nových," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Spolu s plány Lesů České republiky, jež pod resort spadají, tak stát v následujících třech letech přispěje k vybudování, či obnově více než 1200 rybníků.

Další peníze poputují na rozvoj veřejných vodovodů, zavlažovacích soustav či protipovodňových opatření. Poslanci navíc v únoru v prvním čtení schválili novelu stavebního zákona, která zjednoduší stavbu rybníků do dvou hektarů na soukromém pozemku.

Lidé tak nebudou potřebovat od úřadu stavební povolení, Toman do konce března také slíbil představit novelu vodního zákona, jejíž zásadní částí mají být opatření na ochranu před nedostatkem vody.

Ministři také chtějí vodu chránit zákonem. Ministerstvo zemědělství proto zpracuje analýzu možnosti, jak toto zajistit v rámci ústavního zákona. "Voda je v současnosti chráněná stejně jako ostatní přírodní zdroje, tedy třeba písek nebo uhlí. Podle nás má být ale voda zájmem číslo jedna, je nejdůležitějším zdrojem, který musíme chránit pro nás i pro budoucí generace," zdůraznil Toman.

Létejte méně, radí ministr

Minulý pátek vyrazili středoškoláci z celého světa i řady míst v České republice do ulic demonstrovat za intenzivnější ochranu životního prostředí před hrozbami klimatických změn. Mladí lidé politikům vyčítali, že nečiní dost, aby zamezili ekologickému kolapsu hrozícímu kvůli globálnímu oteplování. Na dotaz jednoho z novinářů, zda by se v patnácti také zúčastnili demonstrací za záchranu klimatu, odpověděli oba přítomní ministři souhlasně.

"Kdybych byl mladý, tak bych tam určitě byl," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. "Velmi se mi líbí, že o to studenti mají zájem. Ty demonstrace byly neagresivní, vtipné a nápisy na transparentech byly prima. Já jen říkám, že ale bude skvělé, když podle toho budeme všichni žít," dodal Brabec. Upozornil, že je třeba celosvětové akce, protože hlavními emitenty skleníkových plynů jsou Čína a Spojené státy.

Zdůraznil ale i individuální zodpovědnost každého. "Nestačí jen říct, že chceme nějakou změnu. Musíme si uvědomit, že každý z nás má nějakou uhlíkovou stopu," uvedl Brabec a vyzval ke změně chování.

"Míň chtít, míň mít. Nekupovat si každý rok, nebo každého půl roku nový mobilní telefon. Nelétat tolik, protože to má velkou uhlíkovou stopu," doplnil s tím, že nastíněný uvědomělý přístup podle něj bohužel jde přesně proti tomu, jak dnes lidstvo funguje.

I ministr zemědělství Miroslav Toman by se podle svých slov demonstrací zúčastnil. "Když si vzpomenu, co jsem dělal v patnácti, tak mám obavu, že bych tam byl taky. Je dobré, že mají mladí nějaký názor a že ho vyslovují nahlas," řekl Toman. Dodal však, že vládě školáci zčásti křivdí. "Nemyslím, že bychom nic nedělali, ale chápu jejich netrpělivost."

V tom s ním souhlasí i Brabec. "Příští středu budu v poslanecké sněmovně informovat o tom, co vláda dělá a ještě udělá v boji proti klimatickým změnám. A těch opatření jsou stovky."

 

Právě se děje

Další zprávy