Nekula chce kontrolovat marže u potravin. Rozdělení zisku je podle něj nerovnoměrné

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2022 16:29
Ministerstvo zemědělství připravuje ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže kontrolu marží u některých potravin. Ve středu to během jednání vlády řekl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) | Foto: ČTK

"Vážně uvažujeme o tom, že přistoupíme ke stejnému kroku, který se úspěšně realizoval v oblasti pohonných hmot, kde došlo ve výsledku ke snížení cen," řekl Nekula. Chce sledovat ceny másla, kuřecího a vepřového masa nebo pečiva.

Kdo by měl podávat pravidelná hlášení o maržích a kdy by měly kontroly začít, je podle Nekuly zatím předmětem jednání s antimonopolním úřadem. Rozdělení zisku mezi zemědělci, potravináři a obchodníky je podle něj nerovnoměrné. Sledování marží chce cílit hlavně na obchodníky, kde jsou podle něj marže příliš vysoké.

"Uvidíme, jak zareagují jednotliví obchodníci, zejména obchodní řetězce, protože máme avízo, že by chtěli po Velikonocích zdražit," doplnil Nekula.

Prezident Agrární komory Jan Doležal vnímá připravované sledování marží jako gesto směrem k řetězcům a spotřebitelům. "V této době bychom měli dělat všechno pro to, aby ceny potravin dále nerostly nebo alespoň nerostly tak zběsilým tempem. Dlouho upozorňujeme na to, že spotřebitel by měl mít právo vědět, kolik dostal zaplaceno dodavatel, respektive zemědělec nebo potravinář," uvedl.

Vyjádřil ale obavu z toho, že obchodníci se mohou přizpůsobit a budou marži vykazovat jako rozdíl mezi tím, za jakou cenu potraviny prodali a nakoupili od třetího subjektu, nikoliv od zemědělce nebo potravináře. Tím může být dceřiná společnost řetězce nebo nákupní aliance. "Marže tak bude oficiálně nízká, ale propastný rozdíl mezi tím, co zaplatí spotřebitel, a tím, co dostane zemědělec, zůstane," dodal.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza uvedl, že odmítá, aby Nekula v souvislosti se zdražováním potravin poukazoval na obchodní řetězce. Tempo růstu cen potravin je podle něj právě díky obchodním řetězcům v porovnání s celkovou inflací stále poloviční.

"Takhle přesně funguje konkurenční trh - drží ceny dole a brání dominantním výrobcům, aby zneužívali svou pozici. Marže v obchodech jsou výrazně nižší než u velkých výrobců potravin a obchodní model maloobchodu je založen na velkém objemu prodejů při nízké marži," sdělil.

Nekula se chce při kontrole marží inspirovat opatřením ministerstva financí, které sbírá zhruba od poloviny března data od prodejců paliv. V kontrolách marží bude pokračovat do 30. září. Vláda má také nejpozději do konce dubna rozhodnout, zda bude regulovat marže prodejců pohonných hmot.

 

Právě se děje

Další zprávy