Ministr obměnil komisi ke zvlněné dálnici, obvinil právníky

ČTK ČTK
20. 3. 2014 16:02
Ministr se domnívá, že externí právníci v komisi zadávali úkony vlastním právním kancelářím.
Antonín Prachař
Antonín Prachař | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr dopravy Antonín Prachař obměnil členy majetkové komise pro dálnici D47. V novém složení už nejsou její součástí zástupci externích právních společností. Ministerstvo je totiž podezřívá, že účasti v komisi zneužívaly ve vlastní prospěch, řekl na dnešním setkání s novináři Prachař.

Přestože komise slouží jako poradní orgán generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), měla právo uzavírat smlouvy včetně smluv na úkony externích právníků.

"Je tady podezření, že některé úkony, které mohla zadávat dřívější komise za účasti zástupců právních kanceláří, mohly být ve prospěch těchto právních kanceláří," uvedl Prachař. Toto podezření bylo podle něj hlavním důvodem pro současné změny.

Součástí komise se mají podle ministra stát zástupci právního oddělení a odboru kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic, dva externí odborníci na kontrolu kvality mostů a liniových staveb a zástupce ministerstva dopravy. Orgán by se podle Prachaře měl soustředit výhradně na poradní činnost. Z jeho jednání by měly vycházet závěry, které by následně realizovaly jiné úseky Ředitelství silnic a dálnic, dodal Prachař.

Komise k D47 vznikla jako poradní sbor při soudních sporech státu se stavebními firmami, které stojí za stavbou zvlněné dálnice u Ostravy. Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě vypukl v roce 2011, kdy Ředitelství silnic a dálnic na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty.

Podle Ředitelství silnic a dálnic zhotovitel, společnost Eurovia, nedodržel domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá s tím, že použitý materiál si objednalo Ředitelství silnic a dálnic. Kvůli poškozování dobrého jména na něj v minulosti podala žalobu.

 

Právě se děje

Další zprávy