Veškeré hovězí z Polska míří na kontroly, Česko objevilo 700 kilo masa se salmonelou

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 20. 2. 2019 15:12
Veškeré maso z Polska bude muset být před uvedením na tuzemský trh vyšetřeno na zdravotní nezávadnost. Na mimořádném brífinku to uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Zároveň Česko zvažuje zákaz dovozu. K razantnímu kroku ho podle něj vedla dodávka masa do skladu společnosti Frost Logistics v Dolních Jirčanech z 13. února, která obsahovala bakterie salmonely. Zdraví nebezpečná zásilka obsahovala sedm set kilogramů masa.
Česko zavádí mimořádná opatření. Maso z Polska musí projít kontrolou | Video: ČTK

Mase se salmonelou podle Tomana dále putovalo k několika odběratelům v Česku včetně jednoho na Slovensku. Státní veterinární správa v tuto chvíli zjišťuje, zda a kolik masa se dostalo až ke spotřebitelům.

Veškeré dosud nespotřebované hovězí bude zničeno. Státní veterinární správa o nálezu ihned informovala dozorové orgány Evropské komise i přímo polské dozorové orgány. 

Podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda se už část dodávky hovězího dostala až ke spotřebitelům. Kolik masa už zákazníci snědli a kolik zůstává ve skladech zatím není jasné.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Ministr Toman, který dříve působil jako šéf Potravinářské komory, v kauze polského hovězího postupuje razantně a zákazníky opakovaně vyzývá, aby kupovali české maso. Před dvěma týdny prohlásil, že v některých luxusních restauracích se polské hovězí prodává jako argentinské.

Důkazy však nedodal, opakované kontroly masa obchodní inspekcí i veterinární správou odhalili pouze hovězí bez prokázání původu, případně deklarované argentinské maso, které však pocházelo z jiných jihoamerických chovů.

Později úřad ministrovo prohlášení mírnil. "Ministr Miroslav Toman byl informován ze strany dozorových orgánů, že existuje podezření, že některé restaurace běžně vydávají méně kvalitní maso za maso vysoce kvalitní, a klamou tak zákazníky. V této souvislosti ministr Toman uvedl, že jako argentinské maso mohlo být nabízeno maso z jiné země. Veškerá podezření je ministr povinen prošetřit, což také učinil pověřením dozorových orgánů ke kontrole v těchto podnicích," uvedl úřad.

Ministra kritizoval prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Jak řekl ČTK, slova ministra poškozují český trh restaurací. Zákazníci se však podle něj řídí spíše chutí než slovy ministra.

"My se domníváme, že je velmi nešťastné, možná i skandální, když se člen vlády vyjádří ve smyslu, že restaurace podvádějí tím, že zaměňují vůbec produkty - jakékoliv - natož zdravotně závadné," řekl Stárek. Navíc upozornil na to, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce pochybení nenašla.

Tajně natočená reportáž polské televize TVN24 koncem ledna ukázala, že v masokombinátu v Mazovském vojvodství byl porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady vylučují, že by bylo ohroženo zdraví lidí.

Do Česka bylo z těchto jatek vyvezeno asi 300 kilogramů hovězího a k lidem, či do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Maso z problematických jatek prověřila SVS, podle které vyhovělo smyslovému hodnocení a neobsahovalo zbytky léčiv. Podle informací SVS v mase nebyly ani bakterie způsobující salmonelózu.

 

Právě se děje

Další zprávy