Ministr Jurečka: Letošní rok je pro zemědělce přiznivý

ČTK ČTK
30. 8. 2014 14:29
Podle prvních výsledků sklizně by letošní úroda měla být nadprůměrná.
Ministr zemědělství Marian Jurečka.
Ministr zemědělství Marian Jurečka. | Foto: Vojtěch Marek

České Budějovice - Letošní rok by z pohledu obilovin mohl být pro české zemědělce relativně příznivý. Momentálně je sklizeno zhruba devadesát procent všech ploch v zemi. Při slavnostním zahájení Národních dožínek na mezinárodní výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Přitom na začátku roku jsme se obávali velkého sucha, potom se zase zdálo, že bude příliš mokro. Ale příroda píše každý rok jiný scénář a zdá, se že ta letošní sezonu bude nakonec pro zemědělce příznivá," uvedl Jurečka.

Ten při zahájení Země živitelky řekl, že letošní rok bude patrně rekordní z pohledu výnosu. Výsledky podle něj mohou dávat naději, že zemědělství má vzestupnou tendenci. Malí, střední i velcí zemědělci a potravináři mají šanci dál se rozvíjet i díky dotacím. V letech 2014 až 2020 mají možnost získat celkem čtyřiaosmdesát miliard korun v rámci Programu obnovy venkova.

Úroda bude nadprůměrná

Průměrný hektarový výnos dosud sklizených obilovin je podle údajů ministerstva zemědělství 6,19 hektaru, což je o čtrnáct procent více než loni.

Celková letošní úroda obilovin by na základě červencového odhadu Českého statistického úřadu doplněného o ministerstvem provedený odhad sklizně kukuřice na zrno a ostatních obilovin měla letos dosáhnout 7,750 milionu tun. To by bylo zhruba o tři procenta více než loni.

Z čísel vyplývá, že úroda bude z dlouhodobého hlediska nadprůměrná a bohatě vystačí k pokrytí domácí spotřeby obilí.

Prezident Miloš Zeman na začátku výstavy vyzval k tomu, aby lidé kupovali české potraviny. Zároveň vyhlásil válku obchodním řetězcům. S tím zcela nesouhlasí předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Myslím si, že není třeba vyhlašovat nějakou speciální válku obchodním řetězcům. Od nástupu nové české vlády realizujeme velmi silný tlak na posílení pravomocí institucí, které mají šanci zkontrolovat kvalitu potravin v naší zemi a také třeba stav, v jakém se produkty v obchodních řetězcích prodávají," řekl Sobotka na výstavě.

Největší tuzemský agrosalon, který loni navštívilo přes sto tisíc lidí, tradičně prezentuje celé zemědělsko-potravinářské odvětví. Letos je silné zastoupení vystavovatelů zemědělské techniky.

Po letech se na výstavu vrátili také výrobci krmiv. Na předvadišti je k vidění plemenný dobytek. Potravinářská část výstavy je zaměřena především na oceněné výrobky od regionálních výrobců a národní značku kvality Klasa.

Zvláštní pavilony jsou pak věnovány obnově a rozvoji venkova, lesnímu a vodnímu hospodářství a myslivosti. Agrosalon začal ve čtvrtek a potrvá do úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy