Světu se přestává dařit, varuje ministerstvo. Zhoršilo odhad růstu české ekonomiky

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 4. 2019 15:26
Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z lednových 2,5 procenta. Důvodem je především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí. Pro příští rok MF nechalo odhad na 2,4 procenta. Loni ekonomika stoupla o 2,9 procenta.
Ministerstvo průmyslu chybně zúčtovalo 71 miliard korun.
Ministerstvo průmyslu chybně zúčtovalo 71 miliard korun. | Foto: Ludvík Hradilek

Nejvýznamnějším faktorem ekonomického růstu by letos i příští rok měla být podle ministerstva financí spotřeba domácností. Ta by měla odrážet stále silný růst mezd při velmi nízké nezaměstnanosti. Ke spotřebě by mělo přispět podle úřadu i zvýšení starobních důchodů. Za hlavní nejistotu u odhadovaného vývoje MF označilo odchod Velké Británie z EU, o jehož podobě dosud nebylo rozhodnuto.

"Ministerstvo financí se poměrně nesměle vydalo na cestu snižování prognóz hospodářského růstu, které v Česku zřejmě teprve začíná. Máme za to, že rizika, která pro český zahraniční obchod plynou ze zhoršení mezinárodního prostředí, nejsou v prognóze dostatečně zohledněna," uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Průměrnou míru inflace letos ministerstvo financí očekává 2,3 procenta, tedy vyšší než v lednové prognóze (2,1 procenta). Následně by měla klesnout na 1,6 procenta v roce 2020. Loni byla průměrná inflace 2,1 procenta.

Odhad vývoje kurzu koruny ministerstvo v nové prognóze nezměnilo. Nadále očekává letos průměrný kurz 25,50 koruny za euro a příští rok posílení 25,10 koruny za euro

MF dále zhoršilo odhad vývoje veřejných financí v letošním roce, když snížilo očekávaný přebytek z jednoho procenta HDP na 0,3 procenta HDP. "Jestliže vláda bude pokračovat v současném tempu navyšování sociálních výdajů, hrozí, že v dalších letech přejde hospodaření sektoru vládních institucí do deficitu. Je proto vhodné připravit veřejné rozpočty na nižší tempo růstu příjmů. Příkladem by měl jít státní rozpočet, který by se měl zaměřit na snižování zbytných výdajů," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Tuzemské hospodářství by podle MF mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v ČR. Hlavní riziko vývoje v zahraničí představují tendence k růstu protekcionismu, průtahy a nejistota ohledně brexitu, výraznější zpomalení hospodářského růstu v Německu a Číně nebo možná eskalace problémů italského bankovního sektoru.

V případě domácího vývoje je rizikem odhadovaného vývoje zejména vývoj na trhu práce, kde je nedostatek zaměstnanců, a rychlý růst cen nemovitostí. Problémem mohou být také očekávané zásadní strukturální změny v automobilovém průmyslu související s přijatými emisními normami.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí lednové predikce):

2018 odhad 2019 odhad 2020
HDP 2,9 % 2,4 % (2,5 %) 2,4 % (2,4 %)
Průměrná míra inflace 2,1 % 2,3 % (2,1 %) 1,6 % (1,6 %)
Nezaměstnanost 2,2 % 2,2 % (2,2 %) 2,2 % (2,2 %)

Česká národní banka v únorové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta a pro příští rok na tři procenta. V předchozí prognóze centrální banka počítala letos i příští rok s růstem ekonomiky o 3,3 procenta.

Varování přináší i Mezinárodní měnový fond

Tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zpomalí na 3,3 procenta z loňského tempa 3,6 procenta. Ve svém pravidelném jarním výhledu World Economic Outlook to uvedl Mezinárodní měnový fond. Příští rok by se ale růst měl vrátit na 3,6 procenta. Horší je také výhled pro Česko.

Na letošní rok čekal měnový fond pro globální ekonomiku původně růst o 3,7 procenta, v lednu však výhled zhoršil na 3,5 procenta a v pondělí přistoupil k dalšímu zhoršení. Proti odhadu z loňského října je slabší také údaj za loňský rok, a to o 0,1 procentního bodu. Na vině je oslabení ve druhé polovině roku.

 

Právě se děje

Další zprávy