Vyplatí se dluhopisy pro "hrdé občany"? Většinu požere inflace, opatrným však postačí

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
28. 11. 2018 7:01
Ministerstvo financí nabídne lidem nové státní dluhopisy. Jak výhodné jsou a co na ně říkají odborníci?
Foto: MF ČR

Stát nabídne po víc než čtyřech letech nové státní dluhopisy. Protože mají připomenout 100. výročí republiky, nesou název Dluhopisy Republiky. Objednávat si je mohou lidé od 3. prosince, domácnosti si budou moci nakoupit tisícovku až jeden milion dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny.

Zatímco v minulosti zákon umožňoval, aby se z korunových dluhopisů neplatila daň, nyní bude výnos z cenných papírů běžně zdaněný patnáctiprocentní sazbou. Zbytek výnosů se držitelům přičte v podobě dalších dluhopisů. Ty budou v dalším roce také přinášet majitelům dluhopisů úroky.

Spořicí dluhopisy mají splatnost šest let, a průměrná úroková sazba je 2,07 %. Investice je úročena postupně rostoucí sazbou od 0,5 procenta za první rok, 1 % druhý rok a dál se zvedá až po 4,5 procenta při splatnosti po šesti letech. 

Aby lidé tedy vůbec něco málo vydělali, je třeba dluhopisy držet celých šest let. V případě, že nakoupí za deset tisíc korun, získají po šesti letech zhruba tisícovku navíc. Jenže je nutné počítat ještě se zdaněním úroků ve výši 15 %. A svou roli bude hrát inflace a růst spotřebitelských cen. V reálu nemusí majitel dluhopisu, tedy investor, vydělat vůbec nic.

Existují výhodnější investice

Žádné velké terno tedy nové státní dluhopisy nejsou. "Samotný výnos nezaručuje potenciálním investorům reálné zhodnocení peněz, protože Česká národní banka prognózuje inflaci pro nejbližší dva roky nad svým cílem, a tedy nad dvěma procenty. Investiční horizont šesti let také není zrovna krátký a pro toto období lze uvažovat i o výnosnějších investicích," říká k tomu ekonom Martin Mašát.

Doplňuje, že oproti předchozím emisím státních spořicích dluhopisů je výnos Dluhopisů Republiky relativně blízko výnosu ostatních státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu. S "Kalouskovými" spořicími dluhopisy se ale srovnávat nemůžou, ty totiž nabídly výrazný nadvýnos, a ještě navíc daňovou úsporu u vyplácených úroků.

Foto: MF ČR

Podle Mašáta lze očekávat, že centrální banka bude i v příštím roce zvedat svoji základní sazbu, a bude tedy vhodnější dluhopisy koupit později s lepšími výnosy.

"Státní dluhopisy jsou ideálním nástrojem pro konzervativní klienty na uložení jejich hotovosti. Riziko jejich nesplacení je mizivé, což je odlišuje od spekulativních dluhopisů nabízených různými neznámými emitenty. Proto je i jejich výnos relativně nízký a sotva pokryje inflaci," dodává Mašát. 

Fajn nástroj pro opatrného člověka

Podobný názor má i Marek Klaus z investiční skupiny ICP. "Na trhu by se určitě našly příležitosti s výrazně vyšším zhodnocením, například v oblasti nemovitostí nebo developmentu. Ale tam již nejde o bezrizikovou investici. Takže jako uchovatel hodnoty se státní garancí a vcelku slušnou likviditou je to pro opatrného člověka v zásadě fajn nástroj," doplňuje Klaus. 

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank, vidí ve státních dluhopisech alternativu k jiným spořicím instrumentům. "Nicméně investiční příležitost jako takovou v něm nevidím. Při cílované inflaci 2 % a zaplacené dani z výnosu nastává otázka, zdali investor prostředky reálně zhodnotí. Tedy v současnosti bych je zařadil do stejné kategorie jako spořicí účet," dodává Tomáš Daňhel.

Výnosy prvního Dluhopisu Republiky (před zdaněním):

1. 2. 2019 - 1. 2. 2020   0,50 %
1. 2. 2020 - 1. 2. 2021   1,00 %
1. 2. 2021 - 1. 2. 2022   1,50 %
1. 2. 2022 - 1. 2. 2023   2,00 %
1. 2. 2023 - 1. 2. 2024   2,50 %
1. 2. 2024 - 1. 2. 2025   4,50 %

Průměr za celou dobu: 2,07 %

Srovnávat dluhopisy s jinými finančními produkty nemá příliš smysl. Každý je určen na něco jiného. Výkonnost stavebka i penzijka je dobrá jen pro relativně malé částky, a to hlavně kvůli státní podpoře, nikoli úroku. Spořicí účty nesou málo a sazba není garantovaná na dlouhou dobu. "Rolí dluhopisů je udržet majetek, nikoliv ho reálně zhodnotit. A tak v opatrném portfoliu na střední dobu mají státní dluhopisy své místo," dodává Marek Klaus.

Výplatu výnosu jde urychlit prodejem

Nové státní dluhopisy jsou reinvestiční. Znamená to, že se výnosy nevyplácejí průběžně na konci roku, ale reinvestují se do stejného typu dluhopisu. Celý výnos včetně jistiny dostane investor na konci splatnosti. Nicméně dluhopis bude možné i prodat, vždy jednou za rok v určeném termínu. 

Ministryně financí Alena Schillerová je přesvědčena, že o dluhopisy bude mezi lidmi zájem. Vsází na to, že si lidé jejich koupí připomenou stoleté výročí republiky, a jak napsala na svém twitterovém účtu: "Stanou se hrdými držiteli Dluhopisů Republiky."

Podle ekonomů a investičních odborníků lze poptávku jen těžko odhadnout, protože dluhopisy nejsou zrovna v kurzu a jejich výnosy jsou nízko. Ani vzletný název tak lidi zaujmout nemusí. 

 

Právě se děje

Další zprávy