Ministerstvo průmyslu a obchodu chce finančně podpořit účast českých firem na veletrhu v Číně

ČTK ČTK
18. 6. 2018 11:01
Na veletrh zamíří spolu s prezidentem Milošem Zemanem několik desítek českých firem. Česká účast vyjde celkem na 3,25 milionů korun.
Česká delegace na veletrhu v Číně.
Česká delegace na veletrhu v Číně. | Foto: MPO

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) finančně podpoří účast českých firem na prvním Čínském mezinárodním veletrhu dovozu, který se bude konat v listopadu v Šanghaji.

Příspěvek dosáhne celkově 700 000 korun. Vyplývá to z návrhu, který MPO předloží vládě v úterý. Na veletrh zamíří spolu s prezidentem Milošem Zemanem podnikatelská delegace několika desítek českých firem. Účast na veletrhu stojí 49 000 korun.

Podle ředitele sekce služeb pro exportéry agentury CzechTrade Milana Ráže má každá z firem možnost se na veletrhu prezentovat na ploše devíti metrů čtverečních. Největší zájem je podle něj o potraviny a zemědělské produkty, hi-tec vybavení, pokročilé technologie, designové výrobky a oděvy.

Pro české firmy je na veletrhu předběžně rezervováno 500 metrů čtverečních v komerční části a 160 m2 v národní části. Tato expozice bude koncipovaná jako otevřený, sdílený prostor, který bude sloužit ke komplexnímu představení ČR v oblastech průmyslu a obchodu, investic, cestovního ruchu, zemědělství a gastronomie, kultury a vzdělávání.

"Expozice bude využívat národní barvy a oficiální branding MMR/CzechTourism uzpůsobený do variant odpovídajících potřebám zapojených subjektů. Celkové provedení se bude inspirovat z modelu putovní expozice používané agenturou CzechTourism na mezinárodních veletrzích a výstavách," uvádí dokument. Česká účast celkově vyjde státní rozpočet na 3,25 milionu korun.

Na veletrh zamíří s prezidentem Zemanem podnikatelská delegace. Vedle stavebnictví a dopravy se českým firmám otevírají nové příležitosti pro firmy z logistiky, zejména pro ty, kteří přepravují zboží vlakem.

Vzájemná obchodní bilance se letos zatím vyvíjí lépe pro Čínu. Český vývoz do Číny v prvním čtvrtletí klesl meziročně o pět procent na téměř 14 miliard korun, dovoz naopak vzrostl o 3,2 procenta na 119 miliard korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. ČR má s Čínou dlouhodobě velký obchodní deficit. Český export loni dosáhl 56 miliard korun, import z Číny 475 miliard.

Veletrh bude od 5. do 10. listopadu. Uskuteční se v areálu National Exhibition and Convention Center v Šanghaji, což je jeden z největších výstavních komplexů na světě s 13 halami a krytou výstavní plochou o výměře 400 000 m2.

 

Právě se děje

Další zprávy