Ministerstvo práce a sociálních věcí dává trestní oznámení kvůli ekonomickému systému a skartaci

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 4. 2018 16:26
Ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) si stěžovala, že se z ministerstva před jejím příchodem odvezla ke skartování stovka pytlů dokumentů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Toms

Praha - Vedení ministerstva práce podalo trestní oznámení kvůli pořízení resortního ekonomického informačního systému a kvůli skartaci dokumentů po výměně ministryň.

Obrátilo se na Nejvyšší státní zastupitelství s podezřením na zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizí věci a s možnou škodou přes 150 milionů korun, informoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Koho přesně nynější vedení resortu podezírá, neupřesnil. Exministryně Michaela Marksová (ČSSD) řekla, že za postupem vedení ministerstva by mohla být snaha zakrýt vlastní pochybení. Poukázala na rozhodnutí jednoho z náměstků při jeho dřívějším působení v úřadu.

Nová ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) nastoupila do funkce loni v prosinci. Vystřídala v ministerském křesle Marksovou.

Němcová bývalé vedení resortu za přípravy a pořizování informačních technologií kritizovala, a to zvlášť za ekonomický systém EKIS/SAP. Odvolávala se na závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu a na forenzní audit, který zadala. Stěžovala si také na to, že se z ministerstva před jejím příchodem odvezla ke skartování stovka pytlů dokumentů.

Podle nynějšího vedení ministerstva mohl být spáchán trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Němcová uvedla, že jednání bylo zřejmě úmyslné. "Není vyloučeno, že se v daném případě mohlo jednat o spolčení více osob s cílem páchání trestné činnosti ať již formou organizované skupiny, či zločinného spolčení," uvedl Řepka. Dodal, že další informace nebude ministerstvo kvůli vyšetřování poskytovat.

Ve výběrovém řízení na ekonomický systém zvítězila společnost Atos. Podle politického náměstka Němcové Olega Blaška měly nové programy stát původně 35 milionů korun, další požadavky a doplnění zvedly cenu na 94 milionů. V pololetí by měly na systém přejít i úřady práce, Němcová tento záměr ale do vyřešení případu zastavila.

Marksová řekla, že řadu problémů s informačními systémy zdědila. Podotkla, že na ministerstvu před jejím příchodem jako náměstek působil právě Blaško. Podle exministryně měl připravovat výběrová řízení na systémy, ale nenachystal je. "Těsně před svým odchodem z ministerstva bez soutěže uzavřel smlouvu na nový ekonomický systém se společností Gordic, ačkoliv již ministerstvo v té době mělo jiný ekonomický systém," uvedla. Podle ní a jejích někdejších spolupracovníků se tak nabízí otázka, zda nynější postup vedení resortu nemá zakrýt "dřívější špatná rozhodnutí".

Blaško už dřív řekl, že se tehdejšímu přechodnému vedení ministerstva za Rusnokovy vlády nezdálo správné vyhlašovat velké tendry. Měl to udělat až řádný kabinet s důvěrou. Společnost Gordic v resortu podle Blaška fungovala, jen se dokoupily a rozšířily licence.

Marksová už dřív kritické výroky Němcové a Blaška o stavu informačních technologií v resortu označila za šíření poplašných zpráv. Uvedla, že diskreditování práce jejího týmu nahrává některým dodavatelům.

Blaškovo dřívější působení v čele resortu kritizovali před nedávnem také poslanci Pirátů. Jeho návratu na ministerstvo se obávali. Poukazovali na to, že se pod Blaškovým vedením koncem roku 2013 systém Gordic zaváděl v deseti dnech a audit na začátku roku 2014 pak prokázal, že na něj nejsou řádné smlouvy.

Podle Marksové jsou směšná i podezření kvůli skartaci. "Všechny smlouvy a dokumenty k výběrovým řízením jsou v systému ministerstva a také v registru smluv," dodala exministryně.

Kritika bývalého vedení kvůli informačním systémům sílí v posledních týdnech. Ministerstvo dnes informovalo také o tom, že Němcová zrušila výběrové řízení na nový systém pro vyplácení důchodů. Už dřív zastavila jiné projekty. Před nedávnem mluvčí oznámil, že vedení podalo trestní oznámení kvůli zakázce na právní služby kvůli společnosti OKD a ještě dřív kvůli zabezpečení kanceláří. Resort práce převzalo ANO po ČSSD, s níž chce nyní pokračovat ve vyjednáváních o společné vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy