Ochranné lhůty a konec vydíracích žárovek. Vzniknou nové zbraně na energetické šmejdy

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2019 10:38
Úřady vyhlásily boj proti takzvaným energetickým šmejdům. Novela zákona o ochraně spotřebitele počítá například se snazším vypovídáním smluv, se vznikem veřejného registrů zprostředkovatelů, ale i s omezením platnosti plné moci či zákazu sankcí z automatického ukončení smluv. Podívejte se, co se v boji s podomními prodejci proudu chystá.
Foto: ČTK

Nepoctiví prodejci energií budou mít těžší práci

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) využije v boji proti takzvaným energetickým šmejdům zákon o ochraně spotřebitele. Jeho novela by měla platit od začátku příštího roku. Počítá se například se snazším vypovídáním smluv, se vznikem veřejného registrů zprostředkovatelů, ale i s omezením platnosti plné moci či zákazu sankcí z automatického ukončení smluv.

Odcházející ministryně Marta Nováková na čtvrteční tiskové konferenci uvedla, že o vážnosti situace na energetickém trhu svědčí i to, že se Česká obchodní inspekce i Energetický regulační úřad musí ročně zabývat tisícovkami podnětů od občanů. "To je skandální, zvlášť když si uvědomíte, že oklamanými bývají zejména senioři," řekla Nováková.

 

Právě se děje

Další zprávy