Ministerstvo financí zbytečně platilo převody z eur na koruny, ukázala kontrola NKÚ

ČTK ČTK
5. 11. 2018 8:24
Vyplývá to z výsledků kontroly správy státních záruk z let 2013 až 2016.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Svozílek/Economia

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil dílčí nedostatky při evidenci státních záruk, jejich vykazování v účetnictví a zveřejňování ve státním závěrečném účtu. U některých úvěrů ministerstvo financí zbytečně platilo převody z eur na koruny. Vyplývá to z výsledků kontroly správy státních záruk z let 2013 až 2016.

Zárukami na sebe stát bere povinnost uhradit v určitých situacích finanční závazek dlužníka, za kterého se rozhodl ručit. Jde o takzvané standardní záruky, nejčastěji za společnostmi České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), a také nestandardní záruky, mezi které v daném období patřily záruky spojené s prodejem Investiční a poštovní banky. K nestandardním zárukám patří také ručení státu spojené s pojišťováním a financováním vývozu.

Kontrolní úřad uvedl, že postupy ministerstva financí pro správu pohledávek byly v kontrolovaném období vnitřními předpisy nastaveny a dodržovány. Poukázal ale na nedostatky ve zveřejňování záruk ve státním závěrečném účtu. "Ministerstvo financí také například neuvedlo záruku za úvěr ve výši 280 milionů korun ve státním závěrečném účtu ani ji neevidovalo ve svém účetnictví, přestože mělo takto postupovat. Zaručený úvěr v roce 2017 nicméně ministerstvo financí uhradilo," uvedl NKÚ.

Závazky vzrostly na 34 miliard korun

NKÚ upozornil na to, že povinnou součástí státního závěrečného účtu nejsou informace o stavu a vývoji závazků státních příspěvkových organizací, za které ručí stát. Tyto závazky přitom vzrostly v letech 2014 až 2016 o víc než 40 procent na 34 miliard korun a ke konci loňska se zvýšily na 45 miliard Kč. "S ohledem na to, že se jedná o takto významné množství peněz, NKÚ doporučuje stanovit povinnost informovat o výši závazků státních příspěvkových organizací, za které stát ručí," míní úřad.

Zbytečné byly podle NKÚ některé platby za měnové převody. Ministerstvo financí hradilo bance částky za zaručené úvěry v korunách, přestože tyto úvěry byly vedeny v eurech. "Tím, že resort neinicioval změnu smlouvy a částky nehradil rovnou v eurech, které k dispozici měl, a nechával převod měny na bance, zaplatil zbytečně navíc minimálně 1,8 milionu korun. Vyplynulo to ze vzorku tří prověřovaných úvěrů," uvedl NKÚ.

Na konci roku 2016 ministerstvo financí evidovalo záruky v hodnotě téměř 440 miliard korun. V letech 2013 až 2016 resort v souvislosti s těmito zárukami zaplatil více než 13 miliard korun. V roce 2017 se stav záruk významně snížil o 190 miliard hlavně kvůli poklesu výše záruky poskytnuté ve prospěch České národní banky při prodeji Investiční a poštovní banky.

 

Právě se děje

Další zprávy