Ministerstvo financí dostalo od ÚOHS statisícové pokuty za porušení zákona o veřejných zakázkách

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2018 17:31
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal ministerstvu financí několik statisícových pokut. Resort s nimi nesouhlasí a celou situaci řeší soudně.
Ministerstvo financí, ilustrační foto.
Ministerstvo financí, ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Brno - Ministerstvo financí dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže několik pokut v řádu stovek tisíc korun za porušení zákona o veřejných zakázkách.

Resort s nimi nesouhlasí a v šesti případech už podal žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Týkají se v součtu pokut za více než 1,5 milionu korun, vyplývá z webu ÚOHS.

Ministerstvo na dotaz ČTK dnes uvedlo, že pokuty se týkají veřejných zakázek zadaných v období let 2012 až 2014, důvodem jejich zadání byly smlouvy uzavřené již před rokem 2010.

"Aktuální pokuty jsou následkem toho, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v minulém roce značně zpřísnil svoji rozhodovací praxi a sankce aplikuje i zpětně," uvedlo ministerstvo. Již od roku 2015 ministerstvo napadený postup neuplatňuje a snaží se průběžně dosáhnout přesoutěžení všech používaných informačních systémů.

Největší sankce se týká zajištění podpory provozu integrovaného informačního systému Státní pokladny pro rok 2013 a první čtvrtletí roku 2014. Ministerstvo nevypsalo otevřený tendr, což podle úřadu mělo. Od ÚOHS za to dostalo pokutu 820 000 korun.

Za obdobná provinění padla i další sankce, například 405 000 korun za zakázku na vývoj informačního systému EDS/SMVS nebo čtvrt milionu korun za zakázku na rozšíření funkcionality a úpravy Informačního systému Auditního orgánu (ISAO). Také v tomto případě ministerstvo neprokázalo, že zakázku mohla dělat jen jedna firma.

Aktuální případy nejsou jediné, kterými se soud zabývá. Už koncem loňského roku na soud podalo ministerstvo financí žalobu proti pokutě 200 000 korun. Je za tři zakázky na vývoj informačního systému Viola v letech 2012 až 2014, které ministerstvo zadalo bez otevřeného tendru rovnou firmě Krabat cz, s.r.o.

 

Právě se děje

Další zprávy