Minimální mzda od ledna vzroste na 15 200 korun. Maláčová požadovala ještě vyšší růst

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 11. 2020 17:15
Minimální mzda se od ledna zvýší o 600 korun na 15 200 korun měsíčně. V pondělí o tom rozhodla vláda. O schválení nařízení informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Uvedla, že pro ještě vyšší minimální mzdu nezískali sociální demokraté ve vládě s ANO podporu.
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) | Foto: Vláda ČR

"Byli jsme přehlasováni u 16 400 i 15 500 korun," řekla Maláčová. Minimální mzdu loni pobíralo podle ministerstva asi 140 000 zaměstnanců. 

Naposledy se zvyšovala letos od ledna o 1250 na 14 600 korun. Při týdenní pracovní době 40 hodin činí 87,30 koruny na hodinu. Zaměstnavatelé by příští rok částku nezvedali vůbec, vládní ANO v jednáních prosazovalo přidání 400 korun, ministerstvo práce považovalo za minimální navýšení 900 korun a za optimální 1800 korun. Odbory žádaly 1400 korun. Ministerstvo připravilo pro jednání vlády čtyři varianty, ta s navýšením o 600 korun mezi nimi nebyla.

Podle ministerstva je cílem navýšení posílit kupní sílu lidí s nízkým výdělkem i jejich motivaci k práci. "Zvýšení minimální mzdy se projeví v legalizaci části výdělků, které jsou zaměstnancům vypláceny načerno. To zvyšuje například základ pro výpočet jejich budoucích starobních důchodů nebo podpor v nezaměstnanosti," podotklo ministerstvo. Podle něj má navýšení zajistit i rovné mzdové podmínky firmám.

Zaměstnavatelé poukazují na to, že se teď firmy potýkají s krizí. S minimální mzdou budou muset zvýšit i zaručenou mzdu, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku.

Video: Když už máme schodek půl bilionu, tak si příspěvek důchodcům můžeme dovolit, říká Maláčová

Důchody jsou nízké, těch 15 miliard na příspěvek tvoří jen tři procenta schodku, hájí utrácení ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy