Minimální mzda nemá růst skokově. Navažte ji na výkon ekonomiky, žádá Hospodářská komora Sobotku

ČTK ČTK
11. 2. 2016 13:39
Zástupci zaměstnavatelů volají po tom, aby se nejnižší výdělek zvedal podle vývoje a výkonu české ekonomiky. Minimální mzda se od ledna zvedla o 700 korun na 9900 korun. Předseda vlády na konci loňska jako jeden ze svých plánů zmínil, že by se nejnižší výdělek měl od roku 2017 zvýšit aspoň na 11 000 korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Hospodářská komora žádá premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o sestavení týmu expertů, který by do čtvrt roku navrhl pravidla zvyšování minimální mzdy v Česku. Zástupci zaměstnavatelů volají po tom, aby se nejnižší výdělek zvedal podle vývoje a výkonu české ekonomiky. Uvedla to dnes Hospodářská komora. O vývoji minimální mzdy bude dnes odpoledne s odboráři jednat šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Minimální mzda se od ledna zvedla o 700 korun na 9900 korun. Předseda vlády na konci loňska jako jeden ze svých plánů zmínil, že by se nejnižší výdělek měl od roku 2017 zvýšit aspoň na 11 000 korun. Svaz průmyslu a dopravy to tehdy označil za "předvolební populistický krok". Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého "není pro hospodářství nic horšího než skokové změny".

Dlouhý Sobotku požádal o urychlené sestavení expertní komise, která by do tří měsíců model zvyšování minimální mzdy navrhla. Odrazit by se v něm měl reálný výkon ekonomiky i její budoucí vývoj, míní komora. Do týmu chce poslat svého zástupce.

O zvýšení minimální mzdy rozhoduje vláda, částku stanovuje svým nařízením. Sobotka už dřív prohlásil, že kabinet upřednostňuje dohodu zaměstnavatelů a odborářů na tripartitě. Ti se ale neshodli. Loni odbory žádaly přidání o 1000 korun, podnikatelé se klonili k 500.

Vláda se v koaliční dohodě a programovém prohlášení zavázala, že by se nejnižší výdělek měl postupně přiblížit dvěma pětinám průměrné mzdy. Ta loni ve třetím čtvrtletí podle statistiků dosáhla 26 072 korun. Dvě pětiny tak odpovídají 10 429 korunám. Odboroví předáci už dřív řekli, že pokud bude kabinet dál zvedat minimální mzdu dosavadním tempem, svůj slib nesplní. Parlamentní volby mají být na podzim 2017.

"Z institutu minimální mzdy, z nějž podnikatelé rozhodně nejsou nadšeni, ale jsou ochotni jej v zájmu zachování sociálního smíru akceptovat, se stal politický nástroj odborů. A to pro naše členy není přijatelné," sdělil Dlouhý.

Také podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by minimální mzda měla růst podle jasných pravidel, aby zaměstnavatelé předem věděli, jaké zvýšení bude a jaké budou náklady. Zmínil navázání nejnižšího výdělku na vývoj průměrné mzdy, HDP a cen. Přidávání by se mělo prý nastavit tak, aby nebylo politicky zneužitelné. "Už máme dost toho, aby nějaký politik vystřeloval nějaké částky," uvedl už dřív Hanák.

Podle analýzy, kterou si nechaly odbory před nedávnem vypracovat, rostou při zvyšování minimální mzdy nejrychleji nejnižší tarifní stupně. Naopak vyšší výdělky pro kvalifikované síly se zvedají pomaleji. Mzdové rozdíly mezi odbornými a nekvalifikovanými pracovníky se tak snižují. Někteří zaměstnanci to podle autorů analýzy vnímají jako nespravedlnost, což může vést k poklesu jejich produktivity, a tím ke snížení výkonnosti celého podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy