Minimální mzda na Slovensku vzroste na 17 tisíc korun. Na tempo inflace to nestačí

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 7. 2022 10:43
Minimální mzda na Slovensku se v příštím roce zvýší o 8,3 procenta na 700 eur (zhruba 17 060 korun). Dohodu na stanovení nejnižšího výdělku, který v zemi pobírá jen zlomek zaměstnanců, oznámili ve čtvrtek zástupci zaměstnavatelů a odborů. Ohlášený růst minimální mzdy je nižší než stávající vysoká inflace, ale současně vyšší, než předpokládá zákon.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

"Zástupci zaměstnavatelů a odborů se poprvé dohodli na výši minimální mzdy. Dohodli jsme se na vyšší částce, než by nám garantoval zákon, podle kterého by v roce 2023 minimální mzda byla na úrovni 691 eur," řekla na tiskové konferenci šéfka Konfederace odborových svazů Slovenska Monika Uhlerová.

Dodala, že prostřednictvím úpravy minimální mzdy chtějí odbory tlačit na obecný růst platů, které v zemi v průměru zaostávají za vyspělými státy západní Evropy i za Českem-

"Sociální partneři se dohodli na výši minimální mzdy na rok 2023. Je to v situaci, kdy se hospodářství Slovenska nevyvíjí ideálně," uvedl viceprezident Republikové unie zaměstnavatelů Jozef Špirko.

Podle příslušného slovenského zákona výše minimální mzdy přednostně závisí na dohodě zaměstnavatelů a odborů. Pokud se tak nestane, minimální mzda dosáhne 57 procent z průměrné mzdy v příslušném období. Letos minimální mzda na Slovensku činí 646 eur (15 760 korun).

Dohodu na úpravě minimální mzdy oznámili zaměstnavatelé a odbory jen den poté, co vláda s odbory oznámily zvýšení platů celkově statisíců zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru. Letos dostanou tito zaměstnanci jednorázový příspěvek 500 eur (12 200 korun). Od ledna se jim plat zvýší o sedm procent a pak o dalších deset procent od září 2023. Učitelé, kteří v červnu demonstrovali za vyšší mzdy, si přilepší ještě více.

Koupěschopnost lidí na Slovensku teď snižuje vysoká inflace, která v červnu vystoupila na maximum za posledních 22 let. Proti loňsku spotřebitelské ceny v zemi stouply o 13,2 procenta.

V Česku vzrostla minimální mzda na začátku letošního roku o tisícikorunu na 16 200 korun. Českomoravská konfederace odborových svazů požadovala její zvýšení už od července o 2000 na 18 200 korun, zaměstnavatelé návrh odmítli.

 

Právě se děje

Další zprávy