BioNTech poprvé ukázal laboratoř na výrobu vakcín a zveřejnil zisk z konce roku

mk Reuters mk, Reuters
1. 4. 2021 15:38
Německá firma BioNTech umožnila médiím poprvé vstoupit do prostoru své továrny v německém Marburgu. V nepřetržitém provozu tu vakcínu připravuje 400 pracovníků. Společnost zároveň představila výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku a oznámila předpokládaný zisk za letošní rok.
Exkurze v laboratoři BioNTech | Video: Reuters

Na záběrech zpravodajské agentury Anadolu Agency jsou vidět pracovníci v ochranných oblecích přímo při různých fázích výroby vakcíny. Vakcínu vyrábí BioNTech ve spolupráci s mezinárodní farmaceutickou společností Pfizer.

Zástupci firmy zároveň oznámili, že za rok 2021 dokážou vyrobit dvě a půl miliardy dávek, tedy o 200 milionů víc, než předpokládali začátkem roku. BioNTech spolu s Pfizerem prý aktuálně intenzivně jednají o navýšení kapacit. Od začátku roku se podařilo doručit do celého světa 200 milionů vakcín.

Obě firmy očekávají v letošním roce příjmy za prodej vakcíny ve výši 9,8 miliardy eur, což je v přepočtu 255 miliard korun. Jen za poslední čtvrtletí loňského roku činil zisk BioNTechu díky nastartovanému prodeji vakcín 366,9 milionu eur (9,5 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy