Miliardář Šimáně slaví sedmdesátku. Podívejte se na příběh majitele Smartwings i ČSA

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 12. 2019 9:16
Podnikatel a miliardář Jiří Šimáně, který ve čtvrtek slaví sedmdesátiny, je většinovým majitelem společnosti Unimex Group, do které patří například letecká společnost Smartwings spolu s "národními" aerolinkami ČSA nebo golfový resort Albatross. Podívejte se, jak se z plzeňského rodáka stal aktuálně 18. nejbohatší Čech.
Foto: Travel Service

Do Unimexu patří například aerolinky Smartwings, které jsou od jara 2015 většinovým vlastníkem ČSA. Skupina Smartwings má nyní dlouhodobě odstavena letadla typu Boeing 737 MAX, jejichž provoz byl zakázán po dvou nehodách. Smartwings mají sedm těchto letounů a Šimáně doufá, že od dubna příštího roku letouny budou opět létat.

Ve Smartwings má majetkový podpoloviční podíl čínská firma CITIC, která mimo jiné převzala padlou firmu CEFC, hlavní značku čínského investování v Česku. Partnerství však nefunguje a Šimáně si na nečinnost Číňanů dlouhodobě stěžuje, firmě opakovaně nabídl možnost odkupu akcií zpět.

"CITIC jako akcionář má pro Smartwings nulovou hodnotu, v podstatě nekomunikuje, problémy neřeší. Kdyby nebylo dalšího akcionáře, firmy Unimax, tak by problémy byly daleko hlubší," řekl letos v rozhovoru pro Českou televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy