Miliardář Ronald Lauder odchází z rady CME, vlastnící Novu

ČTK ČTK
14. 3. 2014 20:20
Lauder firmu před dvaceti lety založil.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Miliardář Ronald Lauder rezignoval na funkci nevýkonného předsedy správní rady mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME). Oznámila to v pátek firma, kterou Lauder před dvěma desetiletími založil. CME v České republice vlastní televizi Nova a další stanice.

"Jsem poctěn, že jsem mohl hrát roli v rozvoji nezávislé komerční televize ve střední a východní Evropě," citovala firma Laudera ve své tiskové zprávě. K důvodům odchodu sedmdesátiletého Laudera z funkce společnost neposkytla žádné informace.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a ve Slovinsku.

Společnost CME v loňském roce snížila čistou ztrátu o zhruba polovinu na 281,5 milionu dolarů (5,5 miliardy Kč). Její výnosy klesly o desetinu na 691 milionů dolarů, v samotné České republice se propadly o zhruba 30 procent na 191,8 milionu dolarů.

CME koncem minulého měsíce oznámila, že se jí podařilo dohodnout na dalším financování se svým hlavním akcionářem, americkou mediální skupinou Time Warner. Díky tomu by měla firma prostřednictvím různých dlužních cenných papírů získat nový kapitál v objemu až 545 milionů dolarů.

Lauder se narodil 26. února 1944 v New Yorku v židovské rodině, jeho dědečkem z matčiny strany byl Čech, babička pocházela z Maďarska. Od poloviny 60. let do roku 1983 zastával různé funkce v kosmetické firmě Estée Lauder, kterou založila jeho matka s otcem. Působil zde jako marketingový ředitel a viceprezident.

Po pádu komunistických režimů ve střední a východní Evropě na konci 80. let začal Lauder v tomto regionu podnikat a v roce 1994 založil CME. V roce 2006 obdržel Lauder spolu s CME cenu Emmy za podíl na rozvoji nezávislého televizního vysílání v oblasti střední a východní Evropy.

"Během své zářné kariéry podporoval Ronald rozvoj nezávislých provozovatelů vysílání ve střední a východní Evropě. Proto mohly na těchto trzích vzkvétat skvělé zábavné a zpravodajské programy," uvedli spoluředitelé CME Michael Del Nin a Christoph Mainusch, který je rovněž generálním ředitelem TV Nova.

 

Právě se děje

Další zprávy