Miliardář Komárek nabídne lidem levný plyn z Moravy

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
27. 1. 2014 12:30
Moravské naftové doly vstupují na trh s plynem pro domácnosti, mají velké plány
Zemní plyn, ilustrační snímek
Zemní plyn, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Společnost Moravské naftové doly ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka vstupuje na trh obchodu s plynem pro domácnosti. Chce se stát jedním z největších hráčů na trhu, do tří let plánuje získat 200 tisíc odběrných míst.

Firma vstupuje na vysoce konkurenční trh, proto se dá čekat, že k získávání klientů použije agresivní cenovou politiku. Klienty nyní láká na tvrzení, že typická domácnost při přechodu k Moravským naftovým dolům ušetří v průměru 7000 korun ročně.

Moravské naftové doly, největší těžební společnost ropy a plynu v Česku, dosud nabízely plyn jen velkoodběratelům. Nyní se obrací i na domácnosti s novou nabídkou, kterou komunikují jako "plyn z první ruky".

Z celkových 2,8 milionu odběrných míst v Česku představují domácnosti 2,6 milionu. Jen loni jich dodavatele plynu změnilo 24 600. "V prvním roce chceme získat minimálně 20 000 zákazníků," říká šéf společnosti MND Prodej Ludvík Baleka. Zákazníci se podle něj nemusí obávat nátlakového podomního prodeje ani nejasných smluvních formulací.

"Máme stoletou tradici těžby ropy a zemního plynu. Díky vlastní těžbě zemního plynu plně kontrolujeme jeho cenu a tak můžeme našim klientům garantovat dlouhodobě výhodné ceny," zdůrazňuje člen představenstva Miroslav Jestřabík.

Společnost bude nabízet jediný tarif pro všechny typy odběratelů. Smlouvy budou na dobu neurčitou, vypověditelné bez jakýchkoliv sankcí a poplatků.

V Česku má podle odhadů operátora OTE mezi obchodníky s plynem největší podíl RWE, a to 57 procent. Pražská plynárenská disponuje podílem 15 procent a ČEZ Prodej má 11 procent. Na Bohemia Energy připadá sedm procent a E.ON šest procent. Ostatní dodavatelé podle OTE obchodují s celkovým podílem zhruba čtyři procenta.

Právě na pozice dvou nejúspěšnějších alternativních dodavatelů plynu nyní Moravské naftové doly cílí. ČEZ Prodej dodával plyn na konci roku 2013 podle statistik OTE na 321 718 odběrných míst, Bohemia Energy na 195 768 míst.

Skupině KKCG patří vedle Moravských naftových dolů například společnost Sazka, cestovní kanceláře Fischer či Nev-Dama a provozovatel informačních linek 1188, 1180 a 1181

 

Právě se děje

Další zprávy