Miliardář Komárek koupil od Petrofu piana odmítnutá Čínou, dostanou je české školy

ČTK ČTK
8. 9. 2020 14:16
Rodinná nadace miliardáře Karla Komárka koupila od Petrofu Hradec Králové piana a klavíry, které si zřejmě kvůli návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS na Tchaj-wanu nepřevzal čínský odběratel. 11 nástrojů nadace rozdá českým školám, oznámila Komárkova společnost KKCG. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 200 tisíc eur, v přepočtu 5,3 milionu korun.
Karel Komárek
Karel Komárek | Foto: KKCG

Podle prezidentky a majitelky Petrofu Zuzany Ceralové Petrofové odběratel pro Peking a okolí informoval Hradec Králové, jak se v Číně mluví o tom, že čínská vláda chce uvalit sankce na Českou republiku a její zboží. Dodavatel se prý bojí, na zaplacení pokuty by neměl peníze. "Poprosil nás o pozastavení dodávky," řekla v pátek Ceralová Petrofová. Expedici nástrojů již měl Petrof připravenou.

"Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dozvěděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje českým školám. Přáli bychom si, aby se těch 11 nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti," říká Karel Komárek.

Ceralová Petrofová jeho krok oceňuje a označuje za velkorysý. "Jsme rádi, že se naše klavíry dostanou do českých škol. Mne osobně nejvíc překvapila rychlost a rozhodnost Karla Komárka, s jakou k tomuto neplánovanému obchodu přistoupil," doplňuje ředitelka firmy. Podle ní je dodávka k dispozici ve skladech v Hradci Králové a nic nebrání její distribuci.

Nadace Karel Komárek Family Foundation v nejbližších dnech vypíše grantovou výzvu pro školy, na jejímž základě budou moci o klavíry a pianina žádat.

Firma Petrof, pro niž je čínský trh s podílem kolem 35 procent klíčovým odbytištěm, vyjádřila obavu, že zhoršení vztahů mezi Českem s Čínou bude mít negativní dopad i na její další obchody v Číně. Piana Petrof tam pod jinými vlastními značkami i vyrábí, loni to bylo téměř 6000 nástrojů.

Vystrčilovu návštěvu Tchaj-wanu tvrdě kritizovala Čína, která ostrovní zemi považuje za svou odštěpeneckou provincii. Ministr zahraničí Číny Wang I druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli České republiky vzkázal, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za porušení principu jedné Číny. Vystrčil odmítl, že by dohody mezi Českem a Čínou porušil.

Video: Za čínské výhrůžky si můžeme sami, vybízí je bezpáteřnost Zemana a jeho party, říká Etzler

Čína Česku naprosto okázale vyhrožuje a neskrývá to, agresivita stoupá. Vystrčilova návštěva Tchaj-wanu je legitimní, říká Tomáš Etzler. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy