Miliardář Buffett dál rozdává své jmění. Na charitu tentokrát věnoval přes tři miliardy dolarů

ČTK ČTK
11. 7. 2017 11:24
Čtvrtý nejbohatší muž světa Warren Buffet přispěl na charitu sumou 3,17 miliardy dolarů. Jedná se zatím o jeho největší příspěvek. Buffet společně s Billem Gatesem dlouhodobě usiluje o to, aby mimořádně bohatí věnovali alespoň polovinu svého majetku na charitu.
Warren Buffett.
Warren Buffett. | Foto: Reuters

New York - Miliardář a filantrop Warren Buffett věnoval akcie své společnosti Berkshire Hathaway v hodnotě zhruba 3,17 miliardy dolarů (72,7 miliardy korun) nadaci Billa a Melindy Gatesových a čtyřem rodinným charitám. Je to jeho největší příspěvek na charitu za dobu, kdy oznámil, že se plánuje postupně vzdát veškerého svého majetku.

Šestaosmdesátiletý Buffett rozdal část svého majetku pěti charitám po dvanácté. Od roku 2006 od něj charitativní organizace již získaly více než 27,54 miliardy dolarů, z toho Gatesovi 21,9 miliardy dolarů.

Nadace Gatesových se zaměřuje na zlepšení vzdělávání a zdraví a snížení chudoby. Zbytek získala rodinná nadace Susan Thompsonové Buffettové pojmenovaná po Buffettově první manželce a tři nadace vedené jeho dětmi.

Podle časopisu Forbes je Buffett čtvrtým nejbohatším mužem světa. Forbes jeho majetek v letošním žebříčku nejbohatších lidí světa odhadl na 76,3 miliardy dolarů. Před ním jsou Bill Gates s majetkem 89,4 miliardy dolarů, zakladatel Amazonu Jeff Bezos s majetkem 84,8 miliardy dolarů a španělský maloobchodní magnát Amancio Ortega, jehož majetek činí 81,8 miliardy dolarů.

Gates, spoluzakladatel Microsoftu, se zná s Buffettem již čtvrt století a považuje ho za svého blízkého přítele, napsala agentura Reuters.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích, například v maloobchodě či pojišťovnictví. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, jako jsou Coca-Cola, IBM a American Express. Buffett si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku "věštec z Omahy".

Každým rokem se také koná charitativní aukce oběda s Warrenem Buffettem, jejíž výtěžek získává nadace Glide Foundation, která poskytuje sociální služby chudým a bezdomovcům v San Francisku. Letos vynesla 2,6 milionu dolarů.

V roce 2010 Buffett a Gates zahájili kampaň, jejímž cílem je získat další mimořádně bohaté, aby se k nim připojili a věnovali alespoň polovinu svého majetku na charitu. Od té doby se k nim přidalo více než 170 lidí, mezi nimi Mark Zuckerberg či David Rockefeller.

 

Právě se děje

Další zprávy