Miliardář Bakala má ano k těžbě 20 milionů tun uhlí

Tomáš Fránek
2. 9. 2010 19:10
Ministerstvo životního prostředí souhlasí s další těžbou na dole Darkov
Ministr životního prostředí Pavel Drobil: Za náměstka pro přírodu si zvolil muže z logistické a dopravní společnosti, nyní si plácl s těžaři...
Ministr životního prostředí Pavel Drobil: Za náměstka pro přírodu si zvolil muže z logistické a dopravní společnosti, nyní si plácl s těžaři... | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Společnosti Ostravsko-karvinské doly, kterou spoluvlastní jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala, získaly důležitý souhlas k těžbě více než dvaceti milionů tun černého uhlí na dole Darkov.

Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo ve čtvrtek své souhlasné stanovisko s pokračováním těžby v místě, kde má osobní zájmy sám ministr životního prostředí.

Pavel Drobil je spoluvlastníkem tamních lázní Darkov, což před časem připustil v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Jsem akcionářem Lázní Darkov a to zůstanu i nadále, jelikož je to můj majetek," řekl po jmenování ministrem.

Ministerstvo na konci srpna ještě před zveřejněním konečného stanoviska uvedlo, že všechny potřebné dokumenty a posudky týkající se lázní Darkov byly expertům předány ještě před volbami a nástupem nového ministra.

Firma OKD plánuje na dole Darkov vytěžit 20,3 milionu tun černého uhlí do konce roku 2020, přičemž dalších minimálně dvacet milionů ještě zůstane v podzemí.

Okolní obce si vymohly postupné utlumení těžby, takže zatímco v příštím roce vyrubou horníci 3,5 milionu tun uhlí, poslední dva roky jen 1,35 milionu.

Dohodněte se s ministrem

Stát podmínil souhlas s těžbou 66 různých nařízení - včetně dohody s okolními obcemi. Doly se navíc musí dohodnou také s ministrovými lázněmi Darkov.

"Záležitosti týkající se poklesů terénu a případných důlních škod a jejich řešení projednat a dohodnout se společností Lázně Darkov ve společné smluvní písemné podobě s jasnými závěry a podpisy obou dotčených stran," je napsáno v kladném stanovisku ministerstva.

To nechává volnou cestu i pro pokračování těžby po roce 2020.

"V případě záměru k pokračování hornické činnosti po roce 2020 je třeba zajistit, aby k příslušnému datu bylo provedeno nové posouzení vlivů hornické činnosti na životní prostředí a veřejné zdraví podle v té době platné právní úpravy," uvedli zástupci ministerstva.

Stát nemá problém

Už loni na podzim uspěla firma se svou žádostí o prodloužení těžby černého uhlí v jednom z největších podniků společnosti OKD, dole ČSA v Karviné.

Stát souhlasil s tím, aby se v dole, kde byla těžba černého uhlí povolena jen do konce příštího roku, těžilo dál - až do roku 2016.

Podle OKD je ve jejích dolech bezmála 600 milionů tun zásob vytěžitelných současnými technologiemi. Geologické zásoby černého uhlí v revíru společnosti ale činí skoro 3,7 miliardy tun.

Vlastníkem OKD je nizozemská společnost NWR, která patří evropské společnosti RPG Industries.

 

 

Právě se děje

Další zprávy