Microsoft kupuje LinkedIn. Za profesní síť zaplatí přes 26 miliard dolarů

Michal Kopřiva
Aktualizováno 13. 6. 2016 15:49
Americká softwarová společnost Microsoft převezme sociální síť zaměřenou na profesionály LinkedIn. Hodnota transakce činí zhruba 26,2 miliardy dolarů, jde o největší akvizici ve čtyřicetileté historii firmy. Transakce by měla být dokončena ještě v tomto roce. Microsoft zaplatí za každou akcii LinkedIn 196 dolarů. To je téměř 50 procent nad páteční závěrečnou cenou na burze.
Foto: Aktuálně.cz

New York - Americký Microsoft v pondělí oznámil největší akvizici ve své čtyřicetileté historii. Za 26,2 miliardy dolarů (téměř 630 miliard korun) v hotovosti převezme profesní sociální síť LinkedIn. Síť se 433 miliony uživatelů si zachová svou značku i nezávislost a bude ji i nadále řídit Jeff Weiner.

Za jednu akcii LinkedInu zaplatí Microsoft 196 dolarů. Na burze se přitom akcie obchodovaly za 131 dolarů. Za nákup celé společnosti tak firma z Redmontonu zaplatí 50procentní prémii. Akcie firmy tak hned po oznámení prodeje vystřelily v rámci mimoburzovních obchodů o polovinu. Microsoft naopak poklesl o tři procenta.

"Tým LinkedInu vytvořil fantastický byznys založený na propojování světových profesionálů," napsal ve zprávě šéf Microsoftu Satya Nadella. "Spolu můžeme urychlit jak růst LinkedInu, tak programů Microsoft Office 365 a Dynamics."

"Kombinace cloudu od Microsoftu a sítě LinkedIn nám dává příležitost změnit způsob, jakým svět pracuje," popisuje šéf LinkedInu Weiner.

Transakci jednohlasně schválila představenstva obou firem. Microsoft očekává, že k vypořádání prodeje, které musí schválit příslušné orgány, dojde do konce letošního roku.

LinkedIn měl na konci prvního čtvrtletí 433 milionů uživatelů a vykázal tržby 861 milionů dolarů se ztrátou 45 milionů. Zaměřuje se profesní svět a nabízí různé možnosti hledání práce. Společnost založil v roce 2002 Reid Hoffman a na burzu LinkedIn vstoupil v roce 2011.

Microsoft prochází pod generálním ředitelem Satyou Nadellou, který firmu vede od roku 2014, velkou proměnou. Společnost se více zaměřuje na cloudové služby a naopak opouští výrobu zařízení. Před několika týdny prodala Foxconnu a finské společnosti HMD global za 350 milionů dolarů výrobu telefonů a také práva na značku Nokia.

Prodejní cena LinkedIn 26,2 miliardy dolarů překonala i prodej WhatsAppu, který Facebook v roce 2014 koupil za 22 miliard dolarů. Microsoft pod Nadellou nakoupil již řadu firem, nákup sociální sítě je ale nejdražší v celé historii firmy.

Doposud rekord drželo převzetí Skypu v roce 2011 za 8,5 miliardy dolarů. Další v pořadí pak bylo převzetí výroby telefonů od Nokie za 7,2 miliardy v roce 2013. Tato akvizice se ale firmě příliš nepovedla a postupně ji Microsoft musel v podstatě celou odepsat.

 

Právě se děje

Další zprávy