Módní obchod roku: Michael Kors kupuje milánského Versace, zaplatí téměř 47 miliard

ČTK ČTK
25. 9. 2018 14:06
Italský módní dům Versace přejde do amerických rukou. Spolkne ho konkurent Michael Kors.
Kolekce Versace pro H&M. Ilustrační snímek
Kolekce Versace pro H&M. Ilustrační snímek | Foto: hm.com

Milán - Americká společnost Michael Kors převezme za 1,83 miliardy eur (46,8 miliardy Kč) italský módní dům Versace. Firmy to uvedly ve společném prohlášení, a potvrdily tak spekulace tisku. Věhlasný podnik a jedna z mála posledních nezávislých módních značek se tak stane zatím poslední italskou firmou, která přejde do zahraničních rukou.

Council of Fashion Designers v New Yorku - Blake Lively a návrhář Michael Kors
Council of Fashion Designers v New Yorku - Blake Lively a návrhář Michael Kors | Foto: Reuters

Michael Kors převezme všechny akcie Versace a platit bude kombinací hotovosti, dluhu a svých akcií. Michal Kors Holdings se zároveň přejmenuje na Capri Holdings.

Američané plánují zvýšit počet prodejen na 300 z aktuálních 200. Chtěli by také zdvojnásobit obrat na dvě miliardy dolarů, čehož hodlají docílit mimo jiné zvýšením podílu obuvi a doplňků. Ze současných 35 procent by měla tato kategorie zboží nově činit 60 procent obratu.

Versace

  • Italskou módní firmu Versace založil v roce 1978 v Miláně módní návrhář Gianni Versace. Hlavní akcionářkou firmy je s podílem 50 procent Allegra Versace, které tento podíl odkázal její strýc Gianni. Sestra Gianniho Donatella vlastní 20procentní podíl. Zbývající podíl drží Santo Versace, bratr Donatelly a Gianniho.
  • Ze společnosti s hlavou medúzy v logu se stalo impérium luxusní módy, které začalo oblékat hudební hvězdy jako například Eltona Johna, Michaela Jacksona, Bruce Springsteena či Madonnu a další celebrity. Po zavraždění svého zakladatele v červenci 1997 v Miami se módní koncern potýkal řadu let s problémy.
  • V roce 2014 odkoupila 20procentní podíl ve Versace americká investiční společnost Blackstone, milánská firma tehdy zvažovala vstup na burzu. Finanční injekce ve výši 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč) tehdy měla zaplatit nejen expanzi do zámoří, ale pomoci právě i s veřejnou nabídkou akcií. Šéf firmy Versace Jonathan Akeroyd agentuře Reuters ale počátkem tohoto roku sdělil, že s ní nespěchá.
  • V roce 2017 vykázala firma, která má v současnosti asi 1500 zaměstnanců, díky snížení nákladů a obměně kolekcí opět zisk, tentokrát 15 milionů eur (384 milionů Kč). Obrat se vyšplhal na 686 milionů eur. Šéf Akeroyd v červnu uvedl, že koncern usiluje v krátkodobém horizontu o obrat ve výši jedné miliardy eur.

Legendární italskou módní značku založil v roce 1978 Gianni Versace, který byl před 21 lety zavražděn. Rodinnou firmu od té doby vedla jeho sestra a múza Donatella, zastávala dvojí funkci hlavní návrhářky a zástupkyně šéfa společnosti. Jak ona, tak její bratr Santo a dcera Allegra by měli působit ve společnosti i po prodeji.

Po smrti Gianniho čekaly firmu těžší časy, problémy jí připravil pokles poptávky v období hospodářské krize. Versace zavedl úsporná opatření a po celém světě rušil pracovní místa. Nyní se stejně jako jiné luxusní módní značky těší z asijského boomu, poptávka je silná hlavně v Číně. Loni firma hospodařila se ziskem 15 milionů eur (384 milionů Kč), obrat se vyšplhal na 686 milionů eur. Versace čelí konkurenci rivala Louis Vuitton, který patří francouzskému luxusnímu koncernu LVMH, a dalším luxusním módním značkám jako je Gucci nebo Prada.

Versace pro HM - Aňa Geislerová
Versace pro HM - Aňa Geislerová | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Michael Kors je také znám jako žádaná značka, i když méně exkluzivní a méně drahá, a tedy šíře dostupná. Firma proslulá především svými koženými taškami se netají ambicí proniknout do luxusnějšího segmentu. Loni koupila za 1,2 miliardy dolarů britského výrobce extravagantní obuvi Jimmy Choo.

Skalní fanoušci italské firmy známé svým logem s hlavou Medúzy a nápadnými leopardími vzory s prodejem Versace do amerických rukou nesouhlasí. Když byly v pondělí zveřejněny spekulace, že novým majitelem se stane Michael Kors, zaplavily Donatelliny účty na sociálních médiích výzvy, ať firmu neprodává.

Michael Kors

  • Americký výrobce módních doplňků a oblečení Michael Kors Holdings je považován za výrobce cenově dostupného luxusního zboží. Společnost, která proslula designovými dámskými kabelkami, obuví a doplňky, založil v roce 1981 v New Yorku americký módní návrhář Michael David Kors.
  • Značku si oblíbily hvězdy showbyznysu Jennifer Lopezová nebo Catherine Zeta-Jonesová, ale i bývalá americká první dáma Michelle Obamová.
  • V prosinci 2011 firma vstoupila na burzu, o čtyři roky později měla po celém světě přes 550 obchodů, k dubnu 2016 měla asi 12.700 zaměstnanců.
  • Firma se rozhodla expandovat do oděvů a pánského oblečení a investuje do internetového prodeje, snaží se také rozšiřovat své portfolio o další luxusní značky. Loni Michael Kors koupil za 1,2 miliardy dolarů britského výrobce obuvi Jimmy Choo.
  • Tržby firmy se v účetním roce 2017/2018 zvýšily o pět procent na 4,7 miliardy dolarů.
  • Michael Kors převezme všechny akcie Versace a platit bude kombinací hotovosti, dluhu a svých akcií. Michal Kors Holdings se zároveň přejmenuje na Capri Holdings.
 

Právě se děje

Další zprávy