Hotel, letiště i kulturák. Schillerové úřad ovládá 17 firem, zveřejnil jejich seznam

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 2. 2020 20:30
Ministerstvo financí drželo loni více než čtyřicetiprocentní podíl v celkem sedmnácti firmách. V případě několika společností - třeba Thermal-F nebo Čepro - je resort jediným akcionářem. Dohromady MF disponovalo majetkovým podílem v 38 firmách, v řadě z nich má ale podíl jen v hodnotě několika tisíc korun. Podíl na základním kapitálu všech českých firem činil asi 77 miliard korun.
Foto: Lukáš Bíba

Letiště Praha

Také akciovou společnost Letiště Praha, která provozuje Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni, vlastní stát. Firma dříve spadala mezi další společnosti zahrnuté ve skupině Český Aeroholding. Skupina vznikla v roce 2011 pod správou  ministerstva financí a zahrnula pod sebe všechny letecké projekty vlastněné státem. V roce 2018 zanikla, když zpětně došlo k fúzi Českého Aeroholdingu se společností Letiště Praha.

Původní název letiště se odvozoval od městské části, v níž bylo postaveno - Praha-Ruzyně. Nový titul získalo na podzim 2012 na počest prvního českého prezidenta Václava Havla, který v roce 2011 zemřel. Loni odbavilo letiště 17,8 milionu cestujících, meziročně o téměř milion více.

Podíl MF: 2 512 227 000 Kč (100 %) 

 

Právě se děje

Další zprávy