Mexičan Slim je opět nejbohatší na světě, přeskočil Gatese

ČTK ČTK
16. 7. 2014 8:52
Hodnota Slimova majetku díky růstu ceny akcií jeho telekomunikační společnosti dosáhla 79,6 miliardy dolarů.
Carlos Slim
Carlos Slim | Foto: ČTK

New York - Mexický telekomunikační magnát Carlos Slim získal zpět titul nejbohatšího člověka na světě, o který ho loni připravil spoluzakladatel amerického softwarového gigantu Microsoft Bill Gates. Informoval o tom časopis Forbes.

Hodnota Slimova majetku tento týden díky růstu ceny akcií jeho telekomunikační společnosti América Móvil dosáhla 79,6 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Gatesovo jmění přitom Forbes odhaduje na 79,1 miliardy dolarů.

Cena akcií firmy América Móvil minulý týden zamířila vzhůru poté, co firma oznámila, že hodlá prodat část majetku a snížit svůj podíl na mexickém telekomunikačním trhu na méně než 50 procent, aby se tak vyhnula přísnější regulaci.

Slim přišel o titul nejbohatšího člověka na světě loni v květnu. Ve výročním žebříčku dolarových miliardářů pro rok 2014, který časopis Forbes zveřejnil začátkem března, mu patřila druhá příčka s majetkem 72 miliard dolarů. Gatesovo jmění podle tohoto žebříčku činilo 76 miliard dolarů.

Do žebříčku se dostalo rovněž šest Čechů v čele s Petrem Kellnerem, kterému patřilo 106. místo. V této šestici byl také ministr financí a vlastník Agrofertu Andrej Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy