Města a obce dostanou více peněz z vybrané DPH, změnu pravidel schválil Senát

Jan Prokeš ČTK Jan Prokeš, ČTK
Aktualizováno 19. 7. 2017 11:44
Do obecních a městských pokladen přiteče ze státního rozpočtu dalších 8,5 miliardy korun. Novelu, která zvýší jejich podíl na výnosu z daně z přidané hodnoty (DPH), schválili ve středu senátoři. Zvýšení podílu obcí označil za krok správným směrem ministr financí Ivan Pilný (ANO).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát dnes schválil novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která od příštího roku zvyšuje podíl obcí a měst na vybrané dani z přidané hodnoty (DPH) z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta. Obce a města by tak mohly získat navíc celkem asi 8,5 miliardy korun ročně.

Novelu, kterou ve sněmovně předložilo zastupitelstvo Libereckého kraje, musí ještě podepsat prezident.

"Města a obce investovat umí. Je potřeba, aby obce dostaly peníze, aby tyto investice mohly realizovat," řekl senátor Jaroslav Větrovský (ANO), který je sám starostou v Mladé Vožici na Táborsku. Zvýšení podílu obcí na DPH označil za krok správným směrem již dříve ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Úprava zákona o rozpočtovém určení daní, kterou prosazoval Liberecký kraj, počítá také se zvýšením váhy kritéria, které zohledňuje počet dětí v mateřských a středních školách. Ze současných sedmi procent byla zvýšena na devět. Na jednoho žáka by tak nově mohlo připadat až 13 700 korun.

Výběr DPH ke konci května meziročně vzrostl o více než devět procent na 103 miliard korun. Stát vybral více i přesto, že se snížila daňová sazba na stravovací služby z 21 na 15 procent. Od začátku března klesla rovněž sazba DPH u novin a časopisů na deset procent.

Kvůli změně rozpočtového určení daní mírně klesl podíl státu na DPH již na začátku letošního roku. Státní rozpočet získává z daňového výnosu nově 69,68 procenta místo 70,25 procenta. Přichází tak zhruba o dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy