MERS zasáhl jihokorejskou ekonomiku. Vláda ji vylečí penězi

ČTK ČTK
25. 6. 2015 9:40
Jihokorejci podpoří tamní ekonomiku v přepočtu 329 miliardami Kč. Negativně se na ní totiž odráží šíření nákazy viru MERS. Vláda už snížila odhad hospodářského růstu pro letošní rok.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Soul - Jihokorejská vláda má v plánu vynaložit přes 15 bilionů wonů (329 miliard Kč) na opatření, která by podpořila tamní ekonomiku, zasaženou negativními dopady virového onemocnění MERS. Vláda nyní předpokládá, že hospodářský růst v letošním roce dosáhne pouze 3,1 procenta, zatímco dříve jej odhadovala na 3,8 procenta.

Jižní Korea dnes ohlásila dvě další oběti nákazy virem MERS, celkem tak infekci v této asijské zemi podlehlo 29 lidí. Šíření viru má negativní dopady na spotřebitelské výdaje a cestovní ruch.

Jihokorejci se kvůli obavám z nákazy vyhýbají pobytu v rušných veřejných prostorách, tržby obchodních domů se tak během prvních dvou červnových týdnů propadly asi o 30 procent. Přes 120 000 zahraničních turistů zrušilo plány na návštěvu Jižní Koreje, uvedla agentura AP.

Vláda chce stimulačními opatřeními zajistit, aby hospodářský růst nezpomalil pod tři procenta. V loňském roce čtvrtá největší ekonomika v Asii vzrostla o 3,3 procenta. Hospodářský růst se již před dvěma týdny rozhodla podpořit jihokorejská centrální banka, když snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 1,5 procenta.

 Jihokorejské ministerstvo financí upozornilo, že onemocnění MERS má na ekonomiku výraznější dopady než loňská nehoda trajektu Sewol, při které zahynulo zhruba 300 lidí, převážně středoškolských studentů. Tato tragédie byla pro zemi obrovským šokem a přiměla školy k rušení výletů a spotřebitele k omezení konzumace alkoholu a dalších zábavních aktivit.

Případů blízkovýchodního respiračního syndromu (MERS) má Jižní Korea nejvyšší počet mimo oblast Blízkého východu, kde se tato choroba v roce 2012 objevila poprvé. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů.

Symptomy koronaviru MERS se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

 

Právě se děje

Další zprávy