Méně papírování, jednodušší daně. Podívejte se, co chystá vládní plán pro živnostníky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 8. 2019 17:28
Ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu představily plán, jak chtějí usnadnit začátek podnikání a podpořit rodinné firmy. Spočívá ve zjednodušení daňového systému, odstranění výjimek, snížení DPH nebo zavedení paušální daně pro podnikatele. Podívejte se na konkrétní "jízdní řád" živnostenského desatera.
Alena Schillerová o státním rozpočtu
Alena Schillerová o státním rozpočtu | Foto: Tomáš Cetkovský

Živnostenský balíček

Ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu chtějí usnadnit začátek podnikání, podpořit rodinné firmy, zjednodušit daňový systém odstraněním výjimek, snížit DPH nebo zavést pro podnikatele paušální daň.

Opatření vyplývají z tzv. živnostenského balíčku s desaterem záměrů, o kterém na tiskové konferenci informovali ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Některá z navrhovaných opatření již byla schválena nebo zavedena, jde například o zvýšení limitu ročních příjmů pro výpočet výdajového paušálu z jednoho milionu na dva miliony korun nebo o zavedení jednotné databáze formulářů. Další opatření chystá MF například v rámci novely zákona o evidenci tržeb nebo plánované změny daňových zákonů, odstranění výjimek nebo zavedení stravenkového paušálu.

 

Právě se děje

Další zprávy