Pandemie prudce urychluje vývoj telemedicíny. On-line prohlídky už na dálku umí i EKG

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
10. 2. 2021 6:06
Pandemie přeje distanční medicíně. Od první jarní vlny koronaviru vznikla v Česku řada aplikací i jiných služeb, které umožňují konzultaci s lékařem na dálku. Podívejte se na výběr některých z nich. Někteří odborníci označují telemedicínu za budoucnost zdravotnictví, protože šetří čas a peníze. Jiní ale upozorňují na to, že problémem může být neochota Čechů za ni platit.
Lékař online 24/7
Lékař online 24/7 | Foto: Aktuálně.cz

Lékař online 24/7

Služba Lékař online 24/7 zdravotnické skupiny EUC poskytuje zdravotní péči distančním způsobem. Je dostupná pro všechny, cena vyšetření je 290 korun. Lékaři ordinují prostřednictvím chatu nebo videohovoru v režimu sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. V rámci této služby lékař pacientovi založí zdravotní dokumentaci, může mu vystavit i e-recept či žádanku na vyšetření na covid.

Ke službě je potřeba pouze připojení na internet - počítač či chytrý telefon. Pacient nejprve vyplní krátký vstupní dotazník, ve kterém popíše svůj zdravotní problém. Prostřednictvím chatu nebo videohovoru se poté s pacientem do třiceti minut spojí lékař, který pacienta na dálku vyšetří a doporučí další postup. Lékař diagnostikuje problém a v případě potřeby dá doporučení ke specialistovi na některou z 26 EUC klinik. Doporučené léky je pak možné si objednat on-line.

Touto formou lze vyřešit až 60 procent zdravotních obtíží. Pacienti vyhledávají službu nejčastěji v souvislosti s problémy s nachlazením, kožními problémy nebo konzultací k onemocnění covid.

 

Právě se děje

Další zprávy