McDonald's bude učit "fastfoodovou gastronomii". První absolventi budou z Blanska

Ekonomika Ekonomika
2. 10. 2020 13:30
Fastfoodový řetězec McDonald's se rozhodl angažovat v českém školství. Od září příštího roku otevře na Střední škole technické a gastronomické Blansko učební obor zaměřený na fastfoodovou gastronomii. Studenti tříletého oboru kuchař-číšník projdou placenou praxí v restauracích McDonald's, absolventi v nich pak budou mít zajištěné místo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nový obor si v pilotní fázi vyzkouší zatím 12 žáků. "Do Česka přineseme
příklady nejlepší praxe z výchovy gastronomických profesionálů," říká supervizorka projektu z McDonald's Eva Šimáková.

Zájemci o studium se mohou hlásit již nyní, výuka začne od září příštího roku. Od začátku žáky čeká přibližně stejné množství praxe jako vzdělávání ve škole. "Novým zaměřením oboru rozšiřujeme možnosti našich žáků a obecně zvyšujeme zájem o učňovské školství, které je neprávem podceňované," říká ředitel SŠ TEGA Blansko Pavel Dvořáček s tím, že celé Česko se potýká s poklesem zájmu o gastronomické obory v učňovském školství.

McDonald's má studenty v rámci praxe naučit i to, jak řídit lidi a provoz restaurace. Všichni absolventi následně mohou v řetězci získat pracovní pozici, a to i v řadách nižšího a středního managementu provozoven.

"Absolventi dostanou kromě výučního listu i certifikát vedoucího směny, se kterým u nás mohou rovnou vést jednotlivé úseky, jako kuchyň nebo servis," dodává Šimáková. Certifikát jim podle ní pomůže i k získání práce v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy