Koronavirus přestavěl energetiku. Podívejte se, jak se v EU změnila spotřeba a zdroje

Jan Nevyhoštěný Denis Chripák Jan Nevyhoštěný, Denis Chripák
Aktualizováno 16. 5. 2020 10:00
V polovině dubna poklesla spotřeba elektřiny v Česku kvůli koronakrizi zhruba o 15 procent. Podobně tomu bylo po celé Evropě. Například v Německu to paradoxně vedlo k tomu, že svou pozici ještě více upevnily zelené zdroje energie. Aktuálně.cz připravilo spolu s projektem Česko v datech přehled vývoje spotřeby a energetického mixu napříč zeměmi kontinentu.

Výroba elektřiny

(EU + Velká Británie, Norsko, Švýcarsko) *kromě Malty

Údaje jsou uvedeny v megawatthodinách (MWh).

Zdroj: ENTSO-E Transparency Platform

Poznámka: ENTSO-E uvádí výkon elektráren (v MW) v jednotlivých hodinách. Díky tomu víme, kolik se v dané hodině vyrobilo MWh. Na základě toho můžeme sečíst denní, respektive týdenní hodnoty.

Česko, Německo i další státy Evropy zaznamenaly v březnu a dubnu prudké snížení spotřeby elektřiny. Stojí za tím hlavně opatření, která jednotlivé země přijaly proti šíření koronaviru. Největší spotřebitel - průmyslové podniky, totiž přestaly vyrábět. A jelikož se elektřina nedá skladovat, musely okamžitě zareagovat i elektrárny a omezit výrobu.

Například v Německu to paradoxně vedlo k tomu, že svou pozici ještě více upevnily zelené zdroje energie, které jsou v rámci výroby flexibilnější. Následující infografika zpracovaná podle dat projektu Česko v datech ukazuje, jaké zdroje se podílejí na výrobě elektřiny v jednotlivých zemích v den nejvyšší spotřeby v roce.

Provozovatel páteřní české energetické přenosové soustavy nejvyššího napětí ČEPS evidoval v polovině dubna pokles zhruba o 15 procent v porovnání se stejným obdobím loni.

“Z průběhu zatížení od začátku roku je zřejmé, že pokles nastal postupně s nástupem opatření proti šíření nákazy covid-19 přibližně od 9. března a vyvrcholil v 16. týdnu, kdy dosáhl cca 15 procent proti minulému roku,” uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí ČEPS Hana Klímová.

Na snížené spotřebě se nejvíce podepsal dočasný útlum činnosti velkých závodů, dále také uzavření škol, nákupních center i řady dalších provozoven. Klímová poukázala také na to, že je nižší i tuzemská výroba elektřiny. Například v polovině dubna byl v pracovních dnech pokles výroby elektřiny v meziročním srovnání více než pětinový, týkalo se to především tepelných elektráren. Zatížení české energetické soustavy pokleslo v poslední době v pracovních dnech mezi 06:00 a 20:00 o zhruba 1200 megawattů (MW)

Za úbytkem výroby stojí hlavně pokles exportního salda, tedy v českém případě vývozu elektřiny, neboť i okolní státy zaznamenaly snížení spotřeby. “V celé Evropě dochází v souvislosti s pandemií k výraznému poklesu spotřeby. Na trhu je přebytek elektřiny, což vede ke snížení cen. Mimořádně nízká spotřeba byla zaznamenána například během velikonočních svátků, kdy se cena elektřiny dostala až do záporných hodnot,” sdělila Klímová.

Jak se měnila výroba u jednotlivých typů elektráren v Česku

Jedná se o patnáctiminutové průměry získané z okamžitých hodnot brutto výroby.

Údaje jsou uvedeny v megawattech (MW).

Zdroj: ČEPS

Jak se výroba elektřiny zvyšovala, nebo naopak snižovala

(oproti předcházejícímu týdnu)

Údaje jsou uvedeny v procentech.

Zdroj: ENTSO-E Transparency Platform

Například v Německu klesl podíl výroby elektřiny z uhlí za první čtvrtletí letoška o 37 procent oproti loňskému roku, jak uvedla německá organizace Agora Energiewende. Naopak na nárůstu podílu elektřiny vyráběné ze zelených zdrojů se podepsala hlavně větrná a sluneční energie. Vyrobilo se jí tolik, že to dočasně utlumilo i německé jaderné reaktory.

Jak se změnil energetický mix v Německu

Meziroční srovnání prvních kvartálů roku 2019 a 2020. Údaje jsou v procentech.

Zdroj: Agora Energiewende

Také v Česku vzrostla v dubnu výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora zejména ze solárních elektráren. “Před koronavirem i po koronaviru byly a budou situace, kdy je jasné počasí, produkce fotovoltaických systémů je tím pádem maximální a přitom je malý odběr,” vysvětlil Gavor s tím, že většinou je to příznačné pro víkendy a svátky.

  • Poznámka: V první verzi článku byla u prvního grafu chybně uvedena jednotka MW (megawatt), která se používá k měření výkonu. Graf totiž vychází z dat ENTSO-E Transparency Platform, která uvádí průměrné hodnoty aktuálního výkonu elektráren v daném časovém úseku (hodina, půlhodina nebo čtvrthodina) a to právě v MW. Pro získání údaje o výrobě elektřiny - která se měří v MWh (megawatthodiny) - jsme tedy použili jednoduchý výpočet, kdy u hodinového měření jsme hodnotu uváděnou v MW vynásobili číslem 1 ("megawatt za hodinu") a v případě čtvrt- nebo půlhodinového měření jsme použili koeficient 0,25, respektive 0,5. Hodnoty uvedené v grafu jsou tedy v obou verzích stejné.
 

Právě se děje

Další zprávy