Maso si vyrobíme z buněk, zabíjení zvířat má skončit. Do nové technologie investuje i Gates

Jan Prokeš Jan Prokeš
24. 8. 2017 14:33
Americký start-up Memphis Meats vyrábí maso z živočišných buněk. Nepotřebujete tak chovat ani porážet živá zvířata. Výroba laboratorního masa je však stále příliš drahá a maso navíc nechutná úplně stejně jako to tradiční. Firma nyní získala 17 milionů dolarů od investorů.
Foto: http://www.memphismeats.com/presskit/

San Francisco - Miliardáři Bill Gates nebo Richard Branson sázejí na technologie, které mají vyrobit "čisté maso". Společně s obří potravinářskou společností Cargill nebo bratrem Elona Muska Kimbalem investovali 17 milionů dolarů do start-upu Memphis Meats.

Kalifornská firma vyrábí kuřecí, hovězí a kachní maso přímo z živočišných buněk. K výrobě steaků nebo hamburgerů tak společnost nepotřebuje chovat ani porážet živá zvířata. Maso vyrábí v nádržích tak, že do živých živočišných buněk přivádí kyslík, cukr a další živiny.

"Věřím, že do třiceti let nebudeme muset zabíjet žádná zvířata a že všechno maso bude čisté, případně rostlinného původu. Bude navíc chutnat stejně a bude zdravější," řekl Branson agentuře Bloomberg.

Podle zástupců Memphis Meats potřebuje firma k výrobě "čistého masa" jen procento půdy a deset procent vody v porovnání s tradičním chovem zvířat. Jejich maso navíc údajně obsahuje více proteinu a méně tuku.

S výrobou masa v laboratoři je však stále spojena řada problémů. Jde hlavně o vysoké náklady: Za kilogram uměle vyrobeného masa od Memphis Meats by zákazníci zaplatili více než 36 tisíc dolarů (797 tisíc korun). Jisté navíc není ani to, že maso z živočišných buněk bude chutnat jako pravé.

V roce 2013 představili vědci z univerzity v nizozemském Maastrichtu v televizní show laboratorně vyrobený hamburger. Umělé hovězí maso v něm stálo 330 tisíc dolarů a jeho chuť se podle porotců tradičnímu masu podobala. Některým z nich však stále určité vlastnosti masa chyběly. "Má to k masu poměrně blízko, ale není tak šťavnaté," řekla tehdy rakouská vědkyně Hanni Rützler.

Vyrábět maso bez zvířat se snaží i jiné společnosti. Nejbohatší člověk světa Bill Gates investoval také do Impossible Foods, která maso nahrazuje rostlinami.

 

Právě se děje

Další zprávy