Máselná krize letos nepřišla, ukazují data. Ceny už nevystřelí ani vánoční pečení

ada ada
14. 12. 2018 11:55
Po loňské "máselné krizi" - kdy máslo zdražilo téměř o polovinu a tržby za něj obchodníkům stouply o čtvrtinu - se letos trh s touto potravinou ustálil. Kilogram másla byl v období od listopadu loňského roku do letošního října k dostání v průměru za méně než 170 korun, tedy 42,50 Kč za tradiční 250 gramové balení. Vyplývá to z nejnovějších údajů analytické společnosti Nielsen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Zatímco tržby z másla se drží na podobé úrovni okolo čtyř miliard korun a také prodaný objem se zastavil na 24 tisících prodaných tun - což je podobně jako loni -, margaríny a směsné tuky potkal výraznější pokles.

"Oproti témuž období v loňském roce (listopad 2017 až říjen 2018) se letos prodalo téměř o pět tisíc tun méně margarínů a prodaný objem poklesl na 25 tisíc tun. Ani čtyřprocentní nárůst průměrné ceny na 75 korun za kilogram nezpomalil pád tržeb, obchodníci tak vyinkasovaly o dvanáct procent méně než loni, a to 1,9 miliardy korun," vypočítává Matěj Bohůnek ze společnosti Nielsen.

Poslední dva měsíce v roce ale bývají tradičně nejsilnějšími jak pro máslo, tak pro margaríny. "Spotřeba před Vánoci tvoří obyčejně čtvrtinu a v případě margarínů téměř pětinu z celoroční spotřeby," uvádí společnost ve své zprávě.

Pokud jde o cenu, ta v předvánočním období klesá postatně výrazněji u margarínů a dosahuje nejnižší úrovně právě před vánočními svátky. Podle dat Kupi.cz se cena margarínů pohybuje do 35 korun za 250g kostku. Nicméně řada supermarketů nyní nabízí margaríny na pečení v akci.

Foto: Nielsen

"Během vánoční sezony prodáme týdně tunu máslového margarínu, kterému dávají zákazníci přednost zejména kvůli ceně. Cena za kostičku rostlinného másla je v přepočtu cca 20 korun," popisuje majitel portálu Svět cukrářů Michal Kubíček.

Foto: Nielsen

Další máselnou krizi ekonomové letos ani neočekávali. Meziročně průměrná cena másla za čtvrtkilovou kostku podle českých statistiků klesla o 7,6 procenta na říjnových 55,84 koruny. Meziměsičně ale potravina přeci jen mírně zdražila - a to lehce přes korunu.

"Rozhodně nelze očekávat, že v prosinci máslo zlevní, naopak obchodníci budou využívat vyšší poptávky po másle," vysvětluje analytička společnosti Finlord Eva Mahdalová. Ta navíc připomíná, že cenu navyšuje také podzimní nedostatek mléčného tuku, ze kterého se vyrábí i jiné produkty než máslo. Nemělo by se ale jednat o rapidní zdražování.

V rámci celé Evropské unie jsou ceny másla porovnání s roky 2015 a 2016 stále výrazně výše. Na novou máselnou krizi to ale podle expertů nestačí.

Vyzkoušeli jsme výrobu domácího másla, téměř všem ale chutnalo to kupované | Video: Tomáš Cetkovský, Iva Špačková
Ceny másla v rámci Evropské unie k 5. 12. 2018
Ceny másla v rámci Evropské unie k 5. 12. 2018 | Foto: Eurostat
 

Právě se děje

Další zprávy