V Maroku expanduje hybridní konopí. Laboratorní odrůda však působí turistům úzkosti

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 11. 2019 10:43
Beldia, tedy regionální konopí, které Maroku zajistilo dobrou pověst mezi konzumenty této drogy, postupně z polí na severu království mizí. Nahrazují je hybridní rostliny dovážené ze zahraničí, které mají vyšší výnosy.
Foto: ČTK

V horském regionu Ketama na jihu země, který je považován za Mekku kifu, jak zní místní pojmenování konopí, je velký zájem o Critical. Tento druh konopí vypěstovaný v laboratoři je ale mnohem škodlivější, prodává se levněji a spotřebovává více vody než tradiční rostliny. Píše o tom agentura AFP.

Sedmadvacetiletý pěstitel kifu Rahmán se pustil do pěstování konopí Critical, protože nový dovážený druh poskytuje mnohem větší výnosy. Sám ale kouří jen beldiu. "Critical způsobuje úzkost, zatímco beldia probuzuje fantazii," říká jeho přítel Mohamed.

Critical je poslední z dovážených rostlin a nejvíce módní, po druzích Pakistana a Chardela, ale je lepší než další hybridy, jako je Amnesia nebo Gorilla.

"Všechny tyto druhy pocházejí z evropských nebo severoamerických laboratoří. Critical byl vypěstován v Nizozemsku," říká marocký antropolog Chálid Muna.

Pěstování, prodej a konzumace drogy jsou v Maroku přísně zakázány. To však nebrání tomu, aby toto království patřilo mezi hlavní producenty a vývozce hašiše na světě, uvádí Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC).

Kultury drogy byly v letech 2003 až 2011 v rámci širokého programu na převedení produkce drog na jiné účely omezeny ze 134 000 na 47 000 hektarů. Podle studie Francouzské observatoře pro drogy a toxikomanii (OFDT) z roku 2015 může nahrazení kifu hybridy vysvětlovat, proč produkce marockého hašiše klesla tak málo.

U hybridů je výnos několikanásobně vyšší než u lokálních kultur. Critical se prodává za 2500 dírhámů (asi 6000 Kč) za kilogram, zatímco beldia za 10 000 dírhámů (asi 24 200 Kč), uvádí AFP.

Na severu Maroka je kif součástí místního kulturního dědictví: úřady a společnost jeho konzumaci blahovolně tolerují a z jeho pěstování podle odhadů žije 90 000 až 140 000 lidí.

Rahmán tráví čas mezi polem a místní kavárnou, kde se dívá na filmy na satelitních programech a kouří jointy s přáteli, aby, jak říká, zapomněl na nezaměstnanost. Všichni odešli ze školy velmi brzy, aby pomáhali rodičům. Z regionu, kde jsou jen vzácně pracovní příležitosti a kde je podle oficiálních údajů každý čtvrtý mladý člověk bez práce, někteří emigrovali do Evropy.

Většina Rahmánových přátel pracuje v sezoně měsíc nebo dva pro velké pěstitele konopí, a to za 100 dírhámů (240 Kč) na den. Nemají dost prostředků, aby se osamostatnili a nakoupili semena nebo investovali do zavlažování.

Critical vyžaduje velké množství vody. Pěstuje se v létě, kdy málo prší, zatímco beldia se pěstuje v zimě, kdy přicházejí deště. Tento hybrid se vysazuje všude, i na suché půdě. Podle zprávy OFDT se tak vyčerpává a znečišťuje půda, zejména při pěstování hybridů vyžadujících chemii, a kultura hybridů v sobě skrývá nebezpečí, že se tam rychle vyčerpají zásoby vody.

Navíc Critical obsahuje velké množství THC, což je hlavní psychoaktivní složka konopí. Podle OFDT vysvětluje přechod na hybridy rychlé a výrazné zvýšení průměrného obsahuj THC v marockém konopí zjištěné při jeho zabavování.

Evropští spotřebitelé nechtějí hybridní konopí, protože má vysoký podíl THC. Naopak velmi žádané je tradiční marocké konopí, zejména u těch, kdo usilují o jeho legalizaci. Podle antropologa Chálida Muny může být legalizace prostředkem, jak kontrolovat spotřebu, ale také jak zachránit beldiu.

Návrhy na legalizaci se v království dosud setkávaly s odporem. Podle marockých médií však byla nedávno svěřena místním vědcům oficiální studie o přednostech konopí pro terapeutické účely.

 

Právě se děje

Další zprávy