Marks & Spencer zavře ve Francii přes polovinu obchodů. Po brexitu vázne zásobování

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 9. 2021 12:45
Britský řetězec Marks & Spencer (M&S) zavře v příštích měsících přes polovinu ze svých 20 prodejen ve Francii. Po odchodu Británie z Evropské unie má problémy se zásobováním a přibylo mu také moc papírování. Firma, která podniká i v Česku, to uvedla ve svém sdělení.
Společnost se chystá zavřít ve Francii 11 obchodů. Příčinou je brexit, který omezuje dodávky čerstvých a chlazených produktů z Británie do Evropy.
Společnost se chystá zavřít ve Francii 11 obchodů. Příčinou je brexit, který omezuje dodávky čerstvých a chlazených produktů z Británie do Evropy. | Foto: Reuters

"Zdlouhavé a složité exportní postupy, které platí po odchodu Spojeného království z Evropské unie, výrazně omezují dodávky čerstvých a chlazených produktů z Británie do Evropy a mají dopad na dostupnost produktů pro naše zákazníky,“ uvedla podle médií firma.

Zavřít se společnost ve Francii chystá všech 11 obchodů, které provozuje formou franšízy s partnerskou firmou SFH. Ty se nacházejí převážně v ulicích Paříže. Devět dalších franšízových poboček vlastněných spolu s firmou Lagardère Travel Retail na letištích, nádražích a ve stanicích metra zůstane v provozu.

V uplynulém finančním roce firmě klesl zisk před zdaněním a jednorázovými položkami o 88 procent na 50,3 milionu liber (1,5 miliardy Kč). V době pandemie vinou uzávěr prudce klesl zejména prodej oblečení. Díky restrukturalizaci, nárůstu poptávky po potravinách na domácím trhu a prudkému nárůstu prodeje oblečení na internetu M&S ale minulý měsíc zlepšil výhled letošního zisku.

Firma patří k nejznámějším maloobchodním podnikům v Británii, založena byla před 137 lety. O tom, že brexit ovlivní situaci na některých jejích trzích, hovořila už dříve. Za zranitelné v lednu podnik označil své obchody v Irsku, Česku a právě ve Francii.

V Česku Marks & Spencer kvůli problémům v dodavatelském řetězci v dubnu pozměnil obchodní model. V pobočkách přestal prodávat čerstvé a chlazené produkty a zdvojnásobil sortiment mražených výrobků. Rozšiřuje také prodejní kanály. Vybrané dámské, pánské a dětské oblečení a kosmetiku lidé nově pořídí také v on-line supermarketu Košík.cz, oblečení i potraviny jsou k dostání taktéž na e-shopu Rohlík.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy