Mapa ekofarmaření v Česku. Podívejte se na výběr z projektů, kde umí hospodařit jinak

Radim Klekner Jan Kačer Radim Klekner, Jan Kačer
31. 5. 2019 12:49
Škála biofarem v Česku je pestrá. Zatímco některé se zabývají třeba ovocnářstvím, zavařováním, agroturistikou, či výrobou masa nebo mléčných výrobků bez chemie a "éček", jiné obhospodařují široké lány pastvin, na kterých žijí exotické druhy skotu takřka bez kontaktu s člověkem. Na příklady zajímavých projektů v rámci českého ekoagrosektoru se můžete podívat v interaktivní mapě Aktuálně.cz.
úvodní obrázek

V Česku je dnes přes čtyři a půl tisíce ekologických farem a hospodářství. V některých okresech, jako je Sokolov, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Děčín či Bruntál patří ekofarmám většina zemědělsky obdělávané půdy. Ekologicky obhospodařovaná půda (500 000 ha, 85 procent z toho tvoří louky a pastviny) dokonce představuje přibližně 12 procent veškeré zemědělské půdy v Česku.

Velký rozmach ekologického zemědělství nastal po vstupu do EU. Farmáři mohli využít výhod Společné zemědělské politiky (CAP) a dotace z eurofondů. Řada z nich peněz využila na chytré inovace, přidruženou výrobou a nová portfolia produktů. Výsledkem je pestrá škála bezmála pěti tisíc ekofarem v Česku, na jejichž některé zástupce v jednotlivých krajích se můžete podívat v interaktivní mapě Aktuálně.cz.





Podíl ekologicky obhospodařované půdy na celkové rozloze zemědělské půdy v krajích (v %)

Zdroj: MZe, Pro-Bio

 

Právě se děje

Další zprávy