Nová cenová mapa vody v Česku: Kde z kohoutku teče nejdražší a kde nejlevnější

Iva Špačková Jiří Kropáček Iva Špačková, Jiří Kropáček
23. 1. 2018 7:00
Mapa obsahuje ceny vody pro rok 2018 ve více než 200 městech a obcích. Voda tam většinou zdražila v řádu desítek haléřů či několika korun, na pár místech zlevnila nebo cena zůstala stejná. Nejvíce platí lidé v Sezimově Ústí a Táboře, nejméně v Krnově.

Cena vody 2018Jak se vyvíjela spotřeba vody a její cenaKomu platíme za vodu

Mapa ukazuje, kolik platí domácnosti za odběr 1 000 litrů vody v různých obcích ČR od 1. ledna 2018. Většina dodavatelů stanovuje ceny platné pro aktuální rok vždy k 1. lednu. Někteří nastavují nový ceník k jinému datu, což je v mapě uvedeno v poznámce.

Cena jednoho kubíku vody se skládá většinou ze součtu ceny vodného a ceny stočného. V některých obcích je však uplatňována takzvaná dvousložková cena vody, kdy se k základní ceně připočte ještě paušální poplatek, jenž zohledňuje velikost vodoměru. Přehled cen vody v jednotlivých městech připravil web Skrblík.cz.

Pro podrobné údaje k ceně vody (vodného, stočného a velikosti meziročního zdražení či zlevnění) si klikněte na kolečko konkrétní obce.

Vodné – platba za dodávku pitné vody z veřejného vodovodu. Cena zahrnuje nejen cenu samotné vody, ale i náklady na její distribuci. Stanovuje se za dodávku 1 kubíku vody.

Stočné – platba za odvedení odpadní vody veřejnou kanalizací a její následné čištění. Cena stočného většinou činí necelou polovinu z celkové ceny vody a počítá se za odvod 1 m3 vody.

Poznámka: Ceny jsou platné k 1. 1. 2018. V ceně vody už je započteno 15 % DPH. Dvousložkové ceny jsou počítány na vodovod s průtokem 1,5 m3/h, cena rozpočítána dle spotřeby 87 litrů na osobu/den, rok a 3 osoby v domácnosti.

Zdroj: Skrblik.cz a ceníky vodárenských společností

Jak se vyvíjela spotřeba vody a její cena

* Vyjadřuje, kolik litrů ze spotřeby domácností připadá na jednoho napojeného obyvatele.
Zdroj: spotřební koš ČSÚ. Ceny jsou v korunách za metr krychlový.

Komu platíme za vodu

Zdroj: pravdaovode.cz | Regiony jsou zbarveny podle většinového vlastníka. | V Brně byla mapa upravena oproti původnímu zdroji. Francouzský koncern Suez zde vlastní 46 % akcií, město Brno 51 %.

 

Právě se děje

Další zprávy