Ovocný festival i stánek na každém rohu. Filipíny musí rychle udat tisíce tun manga

ČTK ČTK
12. 6. 2019 9:59
Filipíny se kvůli nečekaně velké úrodě potýkají s nadbytkem manga. Pokud se více než dva miliony kilogramů přebytečného tropického ovoce brzy neprodají, hrozí, že se zkazí. Filipínské ministerstvo zemědělství proto zahájilo program, který má podpořit prodej tohoto ovoce, napsal britský server BBC.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Jedno kilo manga se ve filipínském hlavním městě Manila prodává v přepočtu za méně než deset českých korun za kilo. Podle tamního ministra zemědělství Emmanuela Piňola se musí ovoce prodat do dvou týdnů, jinak hrozí, že ceny budou ještě nižší a poškodí farmáře.

Marketingová kampaň ministerstva má za úkol farmářům s prodejem pomoci. Ministerstvo ve filipínské metropoli zprovoznilo pouliční stánky prodávající ovoce, farmářům nabízí workshopy a v půlce června hodlá uspořádat mangový festival. Část nadprodukce se prodá do zahraničí, mezi odběratele patří například Japonsko, Jižní Korea, emirát Dubaj nebo Rusko.

Důvodem masivní úrody je podle Piňola vlna horkého a suchého počasí způsobená klimatickým jevem El Niňo. Přírodní jev většinou nastává v cyklech po čtyřech až pěti letech a projevuje se růstem teploty Tichého oceánu, který na některých místech vyvolává sucha a jinde silné srážky.

 

Právě se děje

Další zprávy