Manažery roku jsou zakladatelé firem Farmet a SIKO Koupelny

Radek Bednarčík, HN
24. 4. 2014 17:00
Titul Manažer roku získal Karel Žďárský, nejlepší manažerkou se stala Jaroslava Valová.
Karel Žďárský, generální ředitel společnosti Farmet
Karel Žďárský, generální ředitel společnosti Farmet | Foto: Martin Svozílek

Praha – Titul Manažer roku získal Karel Žďárský, generální ředitel společnosti Farmet. Nejlepší manažerkou se stala Jaroslava Valová, generální ředitelka SIKO Koupelny. Rozhodla o tom porota 21. ročníku soutěže.

"Nemohli jsme přehlédnout výrazný růst obou těchto společností s národním kapitálem, které mají před sebou úspěšnou perspektivu," říká za organizátory prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák.

Karel Žďárský před dvaadvaceti lety spoluzakládal firmu Farmet se svým otcem, dnes je jediným akcionářem. Společnost, která se zabývá výrobou a opravami zemědělských strojů, zaměstnává dvě stovky lidí. Její obrat v roce 2012 přesáhl šest set milionů korun.

Ždárského manažerskými vzory jsou Henry Ford či Tomáš Baťa. "Vybudovali obrovské firmy a přišli s naprosto revolučními způsoby organizace práce. A přesto nevnímali své pracovníky jako stroje," říká Žďárský.

Jaroslava Valová, generální ředitelka SIKO Koupelny
Jaroslava Valová, generální ředitelka SIKO Koupelny | Foto: Economia

Také čerstvá Manažerka roku Jaroslava Valová firmu, kterou řídí, spoluzakládala. Z manufaktury v Čimelicích se během 23 let vyvinula společnost s obratem přes dvě miliardy korun.

"Významným krokem pro naši společnost bylo překročení státních hranic a počátek expanze na Slovensku,“ hodnotí svůj největší manažerský úspěch posledních let Valová. Firmě to podle ní přineslo jak růst počtu poboček, tak i tržeb.

Mladým manažerským talentem je podle poroty dvaatřicetiletý Aleš Gothard ze společnosti Metrostav, který do této firmy nastoupil v roce 2007. Na pozici projektového manažera působí od loňského roku. V Metrostavu řídí její organizační složku na Islandu, podílel se na zavádění speciální ražební metody ve skalních horninách.

Soutěž každoročně organizují Svaz průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Česká manažerská asociace. Finálového klání se letos zúčastnilo 72 manažerů, z nichž vedle absolutních vítězů vybrala porota ještě ty nejlepší v dalších dvaadvaceti kategoriích podle odvětví.

 

Právě se děje

Další zprávy