Mamahotel je pro mladé ostudou, pro muže pohromou. Peklem ale může být i spolubydlení

Iva Špačková Iva Špačková
24. 5. 2019 6:49
Mladí Češi odcházejí od rodičů relativně brzy. Více než polovina z nich opustí rodné hnízdo ještě dříve, než oslaví dvacetiny. Do světa je žene touha osamostatnit se, ale i dusná atmosféra v rodině. Řada z nich zkouší nejprve bydlet v partě s ostatními. Ukazuje to průzkum agentury STEM/MARK a společnosti Residomo. Při spolubydlení však mladí musí počítat s tím, že narazí na různé typy lidí, se kterými není vždy snadné vyjít. Podívejte se, s jakými typy osobností musí počítat.
Foto: Residomo, STEM/MARK

Realita je tvrdší

Ti, kteří nakonec od rodičů odejdou (více než polovina respondentů), však opouští hnízdo rychleji, než by si ideálně představovali. Ve dvaceti letech už bydlí bez rodičů více než polovina z nich a po 24 letech jich zůstává už jen pětina.

"Touha po svobodě a stálý partner, eventuálně založení rodiny, jsou dva dlouhodobé důvody, proč lidé od rodičů odchází. Smutnou novinkou našeho výzkumu je, že dalším důvodem odchodu jsou i spory mezi rodiči. Kvůli těm odcházejí dříve hlavně dívky," konstatuje Roman Frkous, šéf komunikace společnosti Residomo, která s portfoliem více než 43 tisíc nájemních bytů patří k největším poskytovatelům nájemního bydlení v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy