Mamahotel je pro mladé ostudou, pro muže pohromou. Peklem ale může být i spolubydlení

Iva Špačková Iva Špačková
24. 5. 2019 6:49
Mladí Češi odcházejí od rodičů relativně brzy. Více než polovina z nich opustí rodné hnízdo ještě dříve, než oslaví dvacetiny. Do světa je žene touha osamostatnit se, ale i dusná atmosféra v rodině. Řada z nich zkouší nejprve bydlet v partě s ostatními. Ukazuje to průzkum agentury STEM/MARK a společnosti Residomo. Při spolubydlení však mladí musí počítat s tím, že narazí na různé typy lidí, se kterými není vždy snadné vyjít. Podívejte se, s jakými typy osobností musí počítat.
Foto: Residomo, STEM/MARK

Dívky opouštějí rodiče dříve než muži

Pokud vezmeme celou respondentskou skupinu, tak ženy se podle výzkumu osamostatňují dříve než muži - zatímco polovina mužů nad 24 let stále bydlí u rodičů, u dívek to je jen třetina. Pětina dívek také opouští rodinné zázemí do dvaceti let, u mužů to je jen desetina.

"Je to překvapivý posun. Podobný průzkum před patnácti lety ukazoval, že to jsou muži, kteří chtějí odejít dřív, dnes to jsou tedy ženy," podotýká Frkous.

  • Odchod z domova ovlivňuje také velikost místa bydliště, mileniálové z malých lokalit bydlí s rodiči déle.

Vzdělání má na rozhodnutí mladých osamostatnit se dvojí efekt. Zatímco vysokoškoláci po dobu studií zůstávají u rodičů déle než jejich vrstevníci, ke konci studia se začínají masivně osamostatňovat, a když nastoupí do práce, žije jich u rodičů ze všech vzdělanostních skupin nejméně. Vysokoškoláci tak zůstávají rodičům do 30 let "na krku" zhruba ve třetině případů, u středoškoláků to je 45 procent a u lidí bez maturity to je polovina.

 

Právě se děje

Další zprávy